NASA, resmî web sayfasında şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en karmaşık uzay teleskobu olan James Webb’in bilim keşiflerinin ilk yılını andığını açıkladı. James Webb’in keşfinin ilk yılını kutlamak amacıyla ABD genelinde canlı ve çevrimiçi olarak birçok etkinlik düzenleneceği ifade edildi.İlk renkli görüntülerini 12 Temmuz 2022’de, gözlemevinin bilim misyonunun başlangıcı olarak yayınlayan James Webb uzay teleskobu o günden beri birçok galaksi keşfetti. James Webb 12 Temmuz 2022'den bu yana gözlemlenen en eski galaksilerden bazılarına ulaştı ve Güneş sistemi dışındaki gezegenlerin en ayrıntılı görüntülerine ulaştı. James Webb uzay teleskobu, aynı zamanda Güneş sistemi içindeki gezegenlerin yeni görüntüsünü de yayınlayıp bilim dünyasıyla paylaştı.

Görsel: NASA

İşte Program İçeriğinin Detayları...

NASA, James Webb’in birinci yılında düzenlenen etkinliklerin programının şöyle olacağını duyurdu:12 Temmuz Çarşamba günü saat 06:00’da çevrimiçi olarak yeni bir Webb görüntüsünün yayınlanması gerçekleşecek aynı zamanda 06:00’da canlı görüşme fırsatları başlayacak.James Webb uzmanları hem İngilizce hem de İspanyolca olarak canlı, uzaktan röportajlar yapabilecekler. NASA, aynı zamanda bu görüşmelerin programlanmasıyla ilgili ayrıntıların çevrimiçi olarak mevcut olduğunu açıkladı. 12 Temmuz Çarşamba günü saat 16:00’da NASA Science Live çevrimiçi sunumu gerçekleşecek.NASA, bu sunum hakkında detayları şöyle açıkladı:“Bir NASA Science Live bölümünde iki Webb uzmanı yer alacak ve Webb'in ilk yılında uzak evreni keşfetme, öte gezegen atmosferlerini karakterize etme ve güneş sistemini anlama konularında nasıl bir etki yarattığını tartışacak.”Bu sunum YouTube, Facebook ve Twitter'da canlı olarak yayınlanacağı gibi NASA Science Live web sitesinde de canlı olarak yayınlanacak. Bu sunumu izleyenlerin, sosyal medyada #UnfoldtheUniverse hashtag'ini kullanıp sorularını iletebileceği NASA tarafından vurgulandı.14 Temmuz Cuma günü, 13:00’de Baltimore'daki Enoch Pratt Özgür Kütüphanesi’nde Webb yıldönümü etkinliği düzenlenecek. Bu etkinliğe her yaştan izleyici katılıp teleskopla evrenin nasıl izlendiği hakkında bilgiler edinilebilecek.NASA, ayrıca yaz boyunca ABD'nin dört bir yanında yürütülen Webb'in yıldönümünü kutlamak için Webb Topluluk Etkinliklerine ev sahipliği yapacağını belirtti. Halka açık olan bu ücretsiz etkinliklerin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 25 eyalet ve Washington'daki okullarda, kütüphanelerde, müzelerde ve diğer topluluk yerlerinde gerçekleştirileceği ifade edildi. Her etkinliğin diğerinden farklı olacağı ve James Webb’in başarılarının anlatılacağı açıklandı.

Görsel: NASA

Ayrıca:Joe Biden’ın James Webb’in ilk görüntülerini paylaştığı haberimize ulaşmak için buraya,NASA’nın yürüttüğü “James Webb Uzay Teleskobu ilhamlı Sanat” projesinin detaylarını öğrenmek için buraya,James Webb Uzay Teleskobunu tüm detaylarıyla tanımak için buraya,NASA’nın James Webb’den ilk görüntü alınacak kozmik hedeflerini öğrenmek için buraya,tıklayabilirsiniz.Kaynakça:NASABİLİMMA