Plastik poşetlerin kullanımına yönelik kısıtlamalar, plastik ürünlerin doğaya bilinçsizce bırakılması derken plastik hem hayatımızın hem de gündemimizin önemli bir parçası halinde. İstanbul'da yaşayan üç genç girişimci, zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretiyor. Bu biyoplastik ürünler, doğada çözülebiliyor.
Zeytin çekirdeğinden biyoplastik üreten bu ekibin yöntemi, çekirdekte bulunan selüloz maddesinin kullanımı ile elde ediliyor. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı ise zeytin yağı fabrikalarından atık olarak alınan ürünün üzerinde çalışılıp, sürdürülebilir bir çevre ekosistemi sağlamaya katkısıdır. Elektronik ve gıda paketlemesinde kullanılan bu biyoplastik ürünün 1 kilogramı ile 6 kilogram karbondioksit salınımı azaltılıyor.
https://twitter.com/bbcturkce/status/1091019033103749120
BBC Türkçe'ye konuşan Ahmet Fatih Ayaş ve Mehmet Emin Öz, evde kurdukları laboratuvardaki ilk denemelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını ifade etti. Başarısız geçen birçok denemenin ardından bir numune oluşturabilen girişimci gençler, bu numune ile farklı alanlarda ödüller aldıklarını ve projeyi ilerlettiklerini söyledi. Projenin çıkış noktası ise şirketin CEO'su ve aynı zamanda gıda mühendisi olan Duygu Yılmaz'ın günlük yaşantısında karşılaştığı bir durumu araştırmasından kaynaklanıyor. Yılmaz, babasının her sabah 'midesine iyi geldiğini' düşünerek yuttuğu zeytin çekirdeklerini araştırmaya koyuluyor. Yılmaz, Ayaş ve Öz çalışmalar sonucunda zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretimine başlıyorlar.
Ekip, şu ana kadar 5 ton zeytin çekirdeğinden 3,5 ton plastik üretti.