Göç yolundaki leylekler yol üzerinde yüzlerce engelle karşılaşıyor. Bu engellerden en önemlisi elektrik direkleri. Yüzlerce leylek göç yolunda elektrik direkleri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Geçtiğimiz günlerde yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in yaptığı paylaşımların ardından katil direkler gündeme geldi.Tüydeş, yaptığı paylaşımda “İnsanlara elektrik getirmenin yanı sıra doğaya zarar vermemek de sorumluluklarımız arasında” ifadelerine yer verdi. Lüleburgaz’da elektrik direkleri nedeniyle hayatını yitiren leylekleri gündeme getiren Tüydeş, elektrik dağıtım şirketlerine önlem alınması için öneride bulundu.

Uyarıların ardından katil direkler ana akım medyanın da gündemine geldi. Tüydeş, konuyla ilgili bağlandığı televizyon programında bu sorunun kalıcı çözümünün yalıtımlı direkler olduğunu söyledi. Tüydeş, yalıtımlı ve reflektörlü direklerle kabloların elektrik çarpmayacak hale geldiğini anlattı. Diğer bir yöntemin de elektrik tellerinin arasına reflektörler yerleştirilmesi olduğunu belirten Tüydeş, bu reflektörlerin uçan kuşların görüş alanında olduğundan kuşların dinlenmek için tellere konmayacağını ifade etti. Bu önemlerin işçilik ve maliyet gerektirdiğini vurgulayan Tüydeş, öncelikle göç rotası üzerindeki elektrik direklerinin ardından tüm direklerin yalıtılması gerektiğinin altını çizdi.

Leylekleri Göç Yolunda Neler Bekliyor?

Beyaz leylekler özellikle Ağustos ve Eylül aylarında göç etmeye başlıyorlar. Bulundukları bölgeden Hatay üzerinden Afrika’ya uçuyorlar. Bu sürede dinlenmek ve beslenmek için belirli yerlere konan beyaz leylekler, kimi zaman av kimi zamansa elektrik direği kurbanı oluyor. Bazı leylekler ateşli silahlarla yaralanıp ölürken, bazı leylekler göç yolundaki elektrik direklerinden akıma kapılıp yaralanıp ölebiliyorlar. Yaralanan leylekler en yakın veterinere götürüldüğünde tedavi edilebiliyor ancak leylekler çoğu zaman bu kadar şanslı olamıyor. Tedaviye alınan leylekler, bir sonraki göç mevsimine kadar zorlukla tedavi edilebiliyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü avlanmayla ilgili gerekli cezaları uygulamaya çalışsa da silahlanma git gide artıyor. Elektrik direklerinin izolasyonu içinse elektrik dağıtım şirketlerinden gerekli hamleler bekleniyor.

Kaynakça:Alper Tüydeş