Yeni yapılan bir çalışma, yunusların gürültü kirliliği içerisinde birbirlerini duymak ve işbirliği yapabilmek için mücadele ettiğini gösterdi.Yunuslar, avlanmak ve üremek için birlikte çalışan birçok deniz memelisinden biri. Bu işbirliğini ise birbirleriyle haberleşerek, bağırarak veya başka bir değişle ıslık çalarak yapıyorlar. Yunusların bu haberleşme yöntemi, son yıllarda eskisine göre daha da arttı. Bunun nedeni nakliye ve inşaat gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan gürültüler olarak gösteriliyor.
Yunuslar İşbirliği Yapmakta Zorlanırsa Olumsuz Sonuçlar Doğabilir
Araştırmacılara göre artan gürültü kirliliği, yunusların işbirliği yapmak ve haberleşmek için daha çok çaba harcamasını gerektiriyor. Ancak eğer zaman içerisinde yunuslar işbirliği yapmakta zorlanırsa, bu durum onlar için ciddi ölçüde zararlı olabilir.Bristol Üniversitesi'nden hayvan davranışları uzmanı Doç. Dr. Stephanie King, "Vahşi hayvan grupları, işbirliği içinde yiyecek aramada daha az verimli olduğu takdirde, bu onların bireysel sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ve nihayetinde türün nüfus sağlığı da etkilenecektir" dedi.Yunus Araştırma Merkezi ve St Andrews Üniversitesi ortak çalışması olan araştırmada, araştırma ekibine liderlik eden Bristol Üniversitesi doktora adayı Pernille Mayer Sørenson gürültü kirliliğinin hayvanları etkilediğini önceki çalışmalardan bildiklerini, bu çalışmada da konunun derinliklerine indiklerini söyledi.
Gürültü Kirliliğini "Bağırarak" Telafi Etme Çabaları Yeterli Gelmiyor
Current Biology dergisinde yayınlanan araştırma, yunusların gürültü kirliliğini "bağırarak" telafi etme çabalarının yeterli olmadığını ve birlikte çalışmak için mücadele ettiklerini ortaya koydu.Çalışma, "Reese'in parçaları" lakaplı iki şişe burunlu yunus Delta ve Reese ile deneysel bir lagünde eğitmenleri ile birlikte gerçekleştirildi. Ortak bir görevi yerine getirmeleri gereken yunuslardan her birinin, belirli bir süre içinde bir düğmeye basması gerekiyordu.Her yunusa, hava deliğinin arkasına yerleştirilen, davranışlarını ve seslerini ölçen geçici bir ses ve hareket etiketi takıldı.Bilim insanları, yunusların artan seviyelerde antropojenik (insan tarafından yaratılan) gürültüye maruz kaldıklarında, bu gürültüyü telafi etmek için ıslık sürelerini ve ses seviyelerini neredeyse iki katına çıkardıklarını fark etti.
Nüfus Düzeyinde Daha Büyük Sonuçlar Doğabilir
Araştırmacı Sørenson, yunusların düzgün bir şekilde iletişim kuramamasından duyduğu endişeyi açıklarken, "Gürültüye maruz kaldıklarında, birlikte yiyecek ararken arkadaşlarıyla iletişim kurmaları engellenebilir. Bu durum bazı fırsatların kaçırılmasına yol açabilir. Yunusların bireysel sağlıkları da bu durumdan etkilenebilir. Çünkü aslında yunusların gösterdiği bu işbirliği davranışı, hayatta kalmaları için yüksek ölçüde önem taşıyor" dedi.Araştırmacı Sørenson, "Bu olumsuz duruma daha uzun süre maruz kalırlarsa, nüfus düzeyinde daha büyük sonuçlar doğabilir" diye uyardı.