Yılan ısırmasından nasıl korunuruz? Bu şehirde karşılaştığımız bir durum değil ancak doğal alanlarda yılan ısırmasıyla karşılaşabiliriz. Bu durumdan korunmak için nasıl önemler almamız gerektiğini Biyolog Gerad Fox'un tavsiyelerine göre yazdık.Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle kırsal bölgelerde yılanlar ortaya çıkmaya başladı. Yağışlı havaların yıl boyunca sık sık baş göstermesi, yeşilliğin artması yılanların da daha fazla ortaya çıkması anlamına geliyor. Bu da yılan ısırmalarına karşı daha tedbirli olmaya itiyor bizleri. Engerek ve diğer zehirli yılanlardan korunmak için ipuçlarını derledik.Biyolog Gerad Fox, bir çıngıraklı yılanın yanında durarak, “Şu anda klasik bir saldırı pozisyonunda, çok savunmacı. Çıngırak, 'Geri çekil. Tehlikeliyim. Beni yalnız bırakmalısın.' anlamında bir uyarıdır." dedi.Fox, California'daki Loma Linda Üniversitesi'nde biyoloji ve köpekler için çıngıraklı yılandan kaçınma dersleri veriyor.Fox, yılanların, ekosistemin bir parçası olduğuna dikkat çekerek, zorunda kalmadıkça zarar vermek istemediklerine değindi. Biyolog Gerad Fox, devamında ise ekliyor:“Çıngıraklı yılanlar birçok kez ısırırlar. Büyük bir zehir hazneleri vardır.”Ronald Reagan UCLA Tıp Merkezinde acil servis doktoru Mark Morocco da habere katkıda bulundu. Morocco, “Yılanlar seni avlamayacak, senin peşinden gelmeyecekler ama yanlışlıkla bir yılana basarsanız refleks olarak ısırır. Bu, yürüyüş yapan insanlar için yılan ısırıklarının çoğunluğu oluşturuyor." dedi.

Peki yılan ısırmasından kaçınmanın en iyi yolu nedir?

  • Yolda kal

Yılan bölgesinde yürüyüş yaparken ilk kural yoldan yürümektir. Morocco, “Ayaklarınızı, nerede adım attığınızı görün. Kaya tırmanışı yapıyorsan, ellerini nereye koyduğunu izle. Yanlışlıkla bir yılanı tutmak istemezsiniz." diyor.

  • Köpeğin tasmasını tut

İnsanlar gibi köpekler de patikadan çıktığında ısırılma ihtimalleri daha yüksektir. Bu nedenle köpeklerinizi tasmalı bir şekilde tutmak en iyisidir.

  • Parmak arası terlik giymeyin

Bir sonraki önemli husus ayakkabılarınızdır. Morocco, bunun için, "Çoğu insan, çok sayıda yılanın olduğu bir yer için yüksek botlar giymeniz gerektiğini savunur. Bot olmasa bile en azından ayakkabı giymeyi tercih ediniz." açıklamasını yaptı.

  • Uzun pantolon giyiniz

Morocco: "Bu sıcak iklimlerde zor bir iştir ancak uzun pantolon giymek çoğu insanın alt bacağından ısırılmamasına yardımcı olabilir."

  • Çocuklara göz kulak olun

Köpekler gibi çocuklar da merak ediyor. Çevreleriyle hevesle etkileşime giriyor, etrafında gördüklerine yakından bakıyorlar ve çoğunlukla dokunmaya uzanıyorlar.Yılan ısırması, çocuklar için yetişkinlerden daha tehlikeli olabilir. Çünkü daha küçük oldukları için yüzlerinden ısırılma ihtimalleri daha çoktur. Bu da bacak veya eldeki ısırmadan daha ciddidir.

Yılan ısırırsa ne yapmalıyız?

En kısa sürede tıbbi tedavi almanız gerekir. Öncelikle 112 Acil'i aramanız tavsiye edilir. Sağlık ekipleri ilk yardımın ABC kurallarını uyguladıktan sonra sırasıyla; vital bulguları değerlendirecek, hastayı stabilize edecek, sıvı replasmanı ve asit-baz dengesi sağlayacak, analjezik verecek, tetanoz proflaksisi yapacak ve yara yerini temizleyecektir.

Yılan, zehrini enjekte ettikten sonra kalbiniz ne kadar hızlı atarsa zehir vücutta o kadar hızlı dolaşır. Bu nedenle zehiri, ısırığın olduğu bölgede mümkün olduğunca tutmak için sakin ve hatta hareketsiz kalmaya çalışın. Eğer elinizden veya kolunuzdan ısırıldıysanız, başınızın üstüne kaldırmayın. Morocco, "Kolunuzu göğsünüze, kalbinize yakın tutun ve kolunuzu sabitlemek için askıya almaya çalışın" diyor.

Eğer ısırık bacağınızın üzerindeyse, düz durmak en iyisidir. Böylece bacağınız kalbinizle aynı hizada olabilir.Bir ambulansın size ulaşması mümkün değilse, tıbbi tedaviye mümkün olan en kısa sürede ulaşmanız gerekir. Bunun için de, "Yürümeniz veya atlamanız gerekiyorsa, yapın" demekte Morocco.Morocco son olarak uyarılarda bulunuyor: "Ambulansı veya acil tıp teknisyenini bekliyorsanız, ne yapılması gerektiğine dair bazı tavsiyelerim var. Örneğin, filmlerde veya televizyonda gördüğünüz hiçbir şeyi yapmayın. Turnike uygulama, yaranın üzerini kesme gibi işlere kalkışmayın. Bu yöntemlerin yılan ısırıklarının sonucu üzerinde bir etkisi yok, üstelik durumu daha da zora sokabilir."Kaynak; NPR