Bafa Gölü’nde yaptıkları çalışmada yeni bir yosun türü tespit eden 2 Türk bilim insanı, Kanarya Adaları’nda üzerinde çalışma yapılan ve yayın aşamasında olan aynı tür için isim önceliğine sahip oldu.https://twitter.com/i/status/1532347551176720394

“Daha Önce Kayıtlara Geçmemiş Bir Türle Karşılaştık”

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, 2018 yılında Bafa Gölü’nde farklı olduğunu düşündüğü bir tür ile karşılaştı. Kendisinin uzun yıllardır yosunlarla (algler) çalıştığını ifade eden Doç. Dr. Kızılkaya, “Danışman hocam Prof. Dr. Atakan Sukatar ile yaptığımız çalışmalarda, araştırmalarımız dışındaki şeyleri de araştırdık. Bu bir TÜBİTAK projesiydi. Bafa’da yürüttüğümüz incelemeler sırasında orada olmasını beklemediğimiz bir tür ile karşılaştık” dedi.Aslında bu yosun türünün, bilinen ve denizlerde bulunan bir kırmızı alg cinsi olduğunu belirten Doç. Dr. Kızılkaya, “Daha sonra onun farklı bir tür olabileceğinden şüphelendik. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Taşkın ile ortak çalışmaya başladık. Çalışmada genetik ve morfolojik analizler yaptık ve bu türün daha önceden kayıtlara geçmemiş olan bir tür olduğunu anladık” diye konuştu.

“İsmini Emekli Hocamız Atakan Sukatar’a İthafen Verdik”

Bu bulgularını doğrulamak için İspanya’daki meslektaşlarından Dr. Pilar Diaz-Tapıa’ya danıştıklarını söyleyen Doç. Dr. Kızılkaya, “Kendisi de benzer bir çalışma yaparken tesadüfen Kanarya Adaları’nda aynı türü bulmuş. O da çalışmasını yayınlamak üzereymiş. Çalışmalarımızı birleştirip ortak bir yayın yapma kararı aldık. Ancak biz kendisine ulaştığımız için isim önceliğini bize verdi” şeklinde konuştu.Doç. Dr. Kızılkaya bu isim hakkından sonra, emekli olan danışman hocası Prof. Dr. Atakan Sukatar’a ithafen türün adını “Polysiphonia Sukatarii” olarak seçtiklerini söyledi. İspanyol ve Türk bilim insanlarınca yapılan çalışma ise ortak bir şekilde uluslararası hakemli dergi olan Phycologia'da yayımlandı.

Bilimsel Makale Mayıs Ayında Yayınlandı

Bilimsel makalenin Mayıs ayında yayınlandığını belirten Doç. Dr. Kızılkaya, “Bu türe Türkiye'den bir hocamızın ismini vererek, biyoçeşitliğe katkı sağlamış olduk. Yayınımızın mayısta çıkmış olması da o ay kutlanan Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla aslında daha da manidar oldu” ifadelerinde bulundu.Kaynak: AA- Yeşilhat.