Havaların yavaş yavaş ısındığı bu bahar günlerinde dışarıda bir yavru kuş bulduğunuzda, ona yardım etmek için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Çoğumuz sokakta bulduğu kuşu eve alıp onu iyileştirmek isteriz. Ancak acaba yapılması gereken en doğru iş bu mu?

“Bir Yavru Kuşun Yardıma İhtiyacı Olduğuna Emin Olmadan Lütfen Alıp Eve Getirmeyin”

Alanında uzman kişiler bu konuyla ilgili oldukça açıklayıcı paylaşımlar yaptı. Twitter’da #kuşbuldum hashtagiyle de bu bilgiler topluma duyuruluyor.İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Ekoloji ve Evrim Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Emrah Çoraman, “Yavru kuş buldum, ne yapmalıyım?” sorusunu bir posterle cevapladı. raptorsconservation.org adresinden alınan posterin sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılmasını rica eden Dr. Çoraman, “Mevsim geldi; yavru kuş buldum mesajları da gelmeye başladı. Lütfen postere bir göz atın ve paylaşın. Bir yavru kuşun yardıma ihtiyacı olduğuna emin olmadan lütfen alıp eve getirmeyin” dedi.https://twitter.com/coraman/status/997838158690648064

“Ne Yazık Ki Yanlış Müdahaleler Sonucunda Onları Kaybedebiliyoruz”

Konuyla ilgili bir poster de geçtiğimiz sene Uzman Veteriner Hekim Gökçe Coşkun’dan gelmişti. Herkesin yardıma muhtaç bir kuşla karşılaşabileceğini belirten Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Bir kuş bulduğunuzda ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini biliyor musunuz? Ne yazık ki yanlış müdahaleler sonucunda onları kaybedebiliyoruz. Oysa küçük bir bilgi hayat kurtarabilir” diye konuştu.https://twitter.com/matvor/status/1490014926521389058?s=20Bir örnekle konuyu açıklayan Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Kuş bulduğunuzda uzman görüşü almadan evde tutmanız veya evde beslerim demeniz onun ölümü ile sonuçlanabilir. En kısa zamanda bilgi almalı, onu sessiz ortamda bekletmelisiniz” dedi. Örneğe konu olan videoda bir çulluk kuşu bulunmuş ve yanlış uygulamalar nedeniyle hayatını kaybetmiş. Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Videodaki kuşumuz çulluk. Üç gün önce bulunmuş dün gece bulan kişinin arkadaşı bana haber verdi. Sabah erkenden gittim ama ölmüş. Oysa sadece yorgun düşmüş, salınsa kurtulacaktı. Yaban hayvanı bulunca mutlaka hemen ilgili yerlere haber vermenin önemi. Aç susuz üç gün…” diye anlattı.

Yardım Etmek İstiyoruz Ama Bilgi Eksiğimiz Çok

https://twitter.com/matvor/status/1331861469403770880Özellikle kuşlarda esaretin büyük bir stres kaynağı olduğuna değinen Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Bu stres altında kendisi yemek ve su almayı kabul etmez. Korticosterone seviyesi tavan yapar. Bunu yenmek için hemen karanlık ve sessiz ortama alınmalı ve ilgili kişilere ulaşılmalı” diyor.Yetişkin ya da yavru kuş bulan ve ona iyi gelmek isteyen kişilerin bilgi eksiğinden bahseden Uzm. Vet. Hek. Coşkun, “Bulan kişiler kötü niyetli değiller, yardım etmek istemişler ancak bilgi eksikliğimiz çok. Yaban hayvanlarını evde bakarım, biz bunu evcilleştiririz diyen kişilerle çok karşılaşıyorum. Buna yeltenmek onların ölümlerine yol açıyor. Hapis hayatını yaşamamalılar” dedi.

“Yara Ve Sakatlığı Yoksa Bulduğunuz Yerdeki En Yakın Ağaca Yavruyu Geri Koyun”

https://twitter.com/alpertuydes/status/1649119708258394112?s=20Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş de benzer konuya değinerek, bir Twitter kullanıcısının “Bahçede bulduk, uçamıyor. Yapabileceğim bir şey var mı?” sorusunu cevapladı. Yavru kuş bulunduğunda ne yapılacağını merak edenlere, “Bu tarz durumlarda en iyisi görünen yara veya sakatlığı yoksa bulduğunuz yerdeki en yakın ağaç veya çalıya yavruyu geri koymak. Annesi görevi devralacaktır” hatırlatmasını yaptı.

Gıda Ve Su Vermeden Önce Uzmanlara Danışın

Bir yavru kuş bulduğunuzda yapmanız ve yapmamanız gerekenleri kısaca şöyle maddeleyebiliriz;

  • Kuşun yardıma muhtaç olup olmadığından emin olmalısınız. Bulduğunuz yavru kuş belki de yalnızca uçma alıştırması yapıyordur ve yardıma ihtiyacı yoktur. Önce uzaktan gözlemleyerek güvende olduğundan emin olun.
  • Bir kuş bulduğunuzda hemen elinize almayın, mümkünse bir havlu ya da eldivenle alın ve bir karton kutuya koyun. Sessiz ve ışıksız bir ortam hazırlayın. Geniş kuş kafesine koymayın, kaçmaya çalışırken zarar görme ihtimali olacağından pencerelerden uzak tutun.
  • Yaralıysa veya kanaması varsa bir veterinere götürün.
  • Gıda ve su vermeden önce uzmanlara danışın. Suyu enjektör ya da damlalıkla gaga ucundan vermelisiniz. Burnundan su vermeyin.
  • Yırtıcı kuşlardan zarar görmemek adına onlara direkt yaklaşmayın.

Kaynak: