Yeni teknoloji bir sohbet robotu olan ChatGPT, 13 Ocak 2023 tarihinde yeni bir Linked-in gönderisi yayınlayarak önemli bir gelişmeyi duyurdu. Yayınlanan gönderi şu ifadeleri içeriyor, “İşte bir ilk: #ChatGPT hakemli bir makaleye ortak yazar olarak dâhil edildi. Ödevlerde ChatGPT kullanımı eleştirilirken, bir akademik makalede yazar olması tartışmaları tetikledi.
Bunun Bir Etik Onay Komitesinden Geçmesi Gerekmez Mi?
“Open artificial intelligence platforms in nursing education: Tools for academic progress or abuse?” (Hemşirelik eğitiminde açık yapay zekâ platformları: Akademik ilerleme veya istismar için araçlar?) başlığıyla ScienceDirect aracılığıyla yayınlanan makalede, yazarlar içinde ChatGPT eklendi. Bu durum bazı kişilere göre büyük ve heyecanlı bir gelişme olarak nitelendirilirken, bazı kişiler ise temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyor.Bilim insanı mikrobiyolog Ana de Almeida K. Sadece temkinli olmak gerektiğini belirterek, “Bunun bir etik onay komitesinden geçmesi gerekmez mi? Yani henüz bu teknolojinin yansımasını görmedik bile” dedi.
“Körü Körüne Kabul Edemeyiz”
Jan De Smedt, “ChatGPT'in kendisi çalışmalarında kusurlar bulduğu sürece, otomatik olarak oluşturulan içerikteki herhangi bir bilimsel önemi kabul etmekte zorlanacağım. Bu, bir fikir üretme ve bir yapı önerme aracı olarak ilginç. Ancak onun tüm çıktılarını eleştirel araştırmalar için yüksek kaliteli ve güvenilir göremez, körü körüne kabul edemeyiz” şeklinde yorumladı. Ortaya atılan sorunun kalitesinde problem olabileceğini düşünen Jan De Smedt, “Sınırlı veri kümesi (internete bağlı değil), inovasyon için sınırlayıcı bir faktör olabilir. Çünkü mevcut veri kümesinin kendisi, hangi bilgilerin alakalı olduğu konusunda 'teknik' bir önyargı ekleyecektir. İnsan tasarımı ve kaynak yanlılığı nedeniyle kusurlu olabileceğinden, otomatik çıktıya her zaman meydan okuyabilmeliyiz” dedi.
“İstesek De İstemesek De Bu Modeller Gelecekte İnsanların Yerini Alabilir”
ChatGPT bir dil modeli olarak çalışıyor. Daha önceki çalışmalarda yapay zeka algoritması ile Akadca çivi yazısının çevirildiği de görülmüştü. Yani aslında uzun süredir bu teknoloji gelişerek ilerlemekte.Mühendis Alejandro Halpern Pastor, “İsteseniz de istemeseniz de, birkaç yıl içinde bu üretken/dil modellerinin insanlarla eşit olacağını açıkça ortaya koymaktadır. Muhtemelen anında yararlanabilecekleri çok daha büyük bir bilgi bankasına sahip oldukları göz önüne alındığında, insanlardan daha bile iyi olabilir. Elbette, daha az uygun oldukları görevlerde hala hatalar yapacaklardır” ifadelerini kullandı. Günümüzde ChatGPT matematik hesaplardan ödevlere kadar çok geniş bir çerçevede içerik sağlıyor.Daha detaylı bilgi ve akademik camianın konuyla alakalı çeşitli yorumlarını görmek için; https://www.linkedin.com/posts/generative-artificial-intelligence_chatgpt