Massachusetts General Hospital araştırmacıları, kök hücreyle tüm fonksiyonları çalışan yapay kalp üretmeyi başardılar. Geliştirdikleri bu kalp normal bir insan gibi atıyor. Bu çalışmanın kalp nakli için uygun doku bekleyen hastalarda yeni bir çözüm oluşturması bekleniyor.

Dünyada 25 milyondan fazla kişide kalp sorunu bulunmakta ve şu anda binlerce kişi kalp nakli için doku uyumu sağlayan kalp bulunması için beklemekte. Ancak doku uyumu süreci ve kalp nakli sonrası yeni dokunun hasta tarafından kabul edilebilir olması hala kalp nakli operasyonlarında problem yaratmakta. Bu sorunlar için çözüm arayan araştırma grubu yaptığı yeni çalışmayla bütün ve çalışabilir yapay kalp geliştirmeyi başardı. Kök hücrelerle yeni organların geliştirilmesi için pek çok araştırma uzun süredir sürdürülmekte. Ancak bu çalışmada ilk defa bütün ve atan bir yapay kalp geliştirilmiş oldu.

Kök hücreden organ geliştirme çalışmalarında, kök hücrelerin tutunabileceği ve üzerinde gelişebileceği bir matriks sağlanıyor ve daha sonra kök hücrelerin bu matrikste gerçek organa uygun olarak büyütülmesi sağlanıyor.

Hücrelerin tutunması için kullanılan matriksler aslında gerçek insan kalbinden alınıyor. Bağışlanmış ancak nakil için uygun olmayan insan kalbi dokusu alınıyor ve deterjan solüsyonlarla hiç hücre kalmayacak şekilde yıkanıyor. Böylece hücresiz, yaşamayan ancak yeni hücrelere ev sahipliği yapabilecek taslak bir kalp dokusu elde edilmiş oluyor. Bu taslak kalp dokusuna ise kalp nakli için bekleyen hastanın kök hücreleri yerleştiriliyor. Yerleştirilen hücreler taslak kalp dokusunda çoğalıyorlar ve çalışan bir yapay kalp oluşturuyorlar.

Bu yöntemle yeni geliştirilecek yapay kalp dokuları sayesinde, kalp nakli bekleyen hastalara yeni bir çözüm sunulabilecek ve çok daha hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşabilecekler.

Circulation Research

Kapak görseli : Bernhard Jank, MD, Ott Lab, Center for Regenerative Medicine, Massachusetts General Hospital