Geçtiğimiz günlerde trajik bir yanardağ faciası yaşandı. Pozzuoli'de kaynar çamur içeren volkanik bir kratere düşen üç kişi (11 yaşındaki bir çocuk ve ebeveynleri) hayatlarını kaybetti.İtalya haber ajansı ANSA'nın raporuna göre yanardağ faciası şöyle gerçekleşti. Aile, salı günü turistlerin uğrak yeri ve sığ bir volkanik krater olan Solfatara'yı ziyaret ederken, 11 yaşındaki oğulları sınırlanmış bölgeyi aşıp yaklaşık 3 metrelik derin bir çukurun içine kayarak düştü. Ebeveynleri kraterden çocuklarını kurtarmaya çalışırken meydana gelen çökme sonucu ikisi de bir buçuk metreden aşağı düştü. Ancak ölüm sebeplerinin düşme mi yoksa yanmamı mı olduğu henüz belli değil. Bunun yanı sıra bölgedeki volkanik kraterlerden sülfürlü sıcak gazların da bu faciada etkisi olabileceği düşünülüyor.

Yanardağ Faciası bir çocuğu ailesi bıraktı

Yine ANSA'nın raporuna göre, mağdurlar, 42 yaşındaki Tiziana Zaramella, 45 yaşındaki Massimiliano Carrer ve oğulları Lorenzo, İtalya'nın kuzeyindeki ve 644 km uzaklıktaki Meolo kasabasından Solfatara'yı ziyarete gelmişlerdi. Yaşanan trajik yanardağ faciası ardından kaza zedelerin cesetleri kraterden çıkarıldı. Yapılacak incelemeler ölüm sebebinini daha detaylı olarak ortaya çıkaracak.Yetkililer, ailenin bir diğer üyesi olan 7 yaşındaki bir çocuğun çitlerle çevrili alanın ötesine geçmediğini ve ağlayarak yardım istediğini söylediler. Zavallı çocuk büyükbabası gelene kadar sosyal hizmet uzmanlarının gözetimi altında kalacak.

Yanardağ faciasının yaşandığı alan.
Yanardağ faciası nda geçen yer, Solfatara Kraterinden bir görünüm.

Yanardağ faciası Solfatara krateri'nde gerçekleşti. Solfatara krateri, yerel olarak Campi Flegrei ("yanan alanlar" anlamına gelir) olarak bilinen Phlegraean Fields bölgesinin bir parçasıdır. Bu bölge Napoli'nin batısında yer alan yanardağlardan birinin bir parçası ve farklı jeolojik özellikleri sebebiyle turistik bir bölge. AP ( Associated Press.) raporlarına göre, Solfatara sitesi özel mülkiyete ait. Özel mülkiyet içinde yer alsa da bölge ve krater jeologlar tarafından sıcaklık ve gazlar sürekli olarak denetlemektedir. Ayrıca turistik bir bölge olduğu için yanardağ faciası olayının gerçekleştiği bu krater ve çevresinde birden fazla dilde uyarı işaretleri, kaynayan çamurun sıcaklığını ve buharın 320 derece Fahrenheit (160 dereceye kadar) çıkabildiğini ve çitlerle sınırlı olan alanlara geçilmemesi gerektiğini ziyaretçilere anlatıyor.

Buradaki yanardağ en son 1198 yılında patlamıştı. Yanardağın sığ krateri ise sıcak, gazlı ve çamurlu bir alan oluşturuyor. Ayrıca genel olarak bilinen yanardağlardan farklı tipte olan bu yanardağ facianın gerçekleştiği sığ kraterlere de sahip. Bölgedeki sülfürlü çamurlu krater orta çağ döneminde kaplıca olarak kullanılmış. Solfatara'nın bulunduğu Pozzuoli ise sinema dünyasının ünlü ismi Sophia Loren'in doğduğu şehir.