Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle doğada pek çok yaban hayvanı yavrusu ile karşılaşılabiliyor. Böyle bir durum yaşayan vatandaşlar ise çoğu zaman ne yapacağını bilmiyor. Bulunan canlıya yardımcı olabilmek, zor durumdaysa onu kurtarabilmek adına bazı müdahalelerde bulunulabiliyor. Peki, bu müdahaleler ne kadar doğru?

İyi Niyetle Yapılan Müdahaleler Yanlış Olabilir!

Daha önce de #kuşbuldum hashtagiyle sosyal medyada konuşula bir meseleye değinmiştik. Bu haberimizde havaların ısınmasıyla ortaya çıkan yavru kuşların insanlar tarafından fark edilmesi durumunda yaşanan bazı olayları anlattık. İyi niyetli çoğu insan bu canlılarımıza yardım etmek için çabalasa da, yapılan müdahaleler çok da doğru olmayabilir. Bu neden böyle bir durumla karşılaşılınca yapılması gerekenler hakkında bilgilenmek önem arz ediyor.

Yaban Hayvanı Yavrusu Bulan Vatandaşlar Ne Yapmalı?

Geçtiğimiz günlerde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, resmi twitter hesabından “Hiçbir anne yavrusunu terk etmez!” başlıklı bir yazı paylaştı. Geyik ve karaca yavrusu bulan vatandaşlar için bilgilendirici nitelikteki bu içerikte, “Son günlerde geyik ve karaca yavrularına yönelik ihbarlarda artış gözlemlenmektedir. Özellikle Mayıs ve Haziran ayları içerisinde doğada çok sayıda geyik ve karaca yavrusu bulunmaktadır. Vatandaşlarımız anneleri yanında bulunmayan yaban hayvanlarını sahipsiz zannederek bulundukları ortamdan alıp Genel Müdürlüğümüzün taşra teşkilatlarına getirmekte ya da haber vermektedirler” ifadeleri yer aldı.Yaban havyanı yavrusu bulunca onlara dokunmamak gerektiği belirtilen yazıda, “Yaban hayvanlarına insan kokusunun sinmemesi için temas edilmemesi gerekmektedir. İyi niyetle de olsa annesinden koparılan karaca ve geyik yavrularını hayatta tutmak zorlaşmaktadır. Hiçbir anne yavrusunu terk etmez sadece otlamak için bir müddet yanından ayrılmaktadır” şeklinde açıklandı.

Yavru Geyik Ve Karacaları Bulundukları Ortamdan Almayın!

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında, “Bu sebeple Doğada karşılaşılan yavru geyik ve karacaları bulundukları ortamdan alınmaması başka bir ortama nakledilmemesi, onların hayata tutunabilmesi için büyük önem arz etmektedir” vurgusu yapıldı.Kaynak: https://twitter.com/milliparklar/status/1666716035699953665?s=46