Journal Of Animal Ecology dergisinde yaban hayatı ile ilgili bir araştırma makalesi yayımlandı. Araştırma, trafikteki araçların karşılarına çıkan yaban hayvanlarına çarptığını, ancak covid-19 salgını süresince bu durumun azaldığını ortaya koydu. İnsan hareketliliğinin azaldığı bu dönemlere ise literatürde yeni bir isim verildi; “Antropoz”.

Yaban Hayatı-Araç Çarpışmaları (WVC) Milyonlarca Omurgalı Ölümüne Neden Olur

Birleşik Krallık’taki Cardiff Üniversitesi'nden Sarah Perkins ve meslektaşları, araştırmanın girişini şu cümlelerle yaptı, “Yaban hayatı-araç çarpışmaları (Wildlife–vehicle collisions/ WVC), dünya çapında milyonlarca omurgalı ölümüne neden olarak popülasyon yaşayabilirliğini tehdit eder. Bu durum vahşi yaşam davranışını ve bu canlıların hayatta kalmasını etkiler. Trafik hacmi ve hız, yollardaki vahşi yaşam ölümlerini etkileyebilir. Ancak yolda ölüm riski türe özgüdür ve ekolojik özelliklere bağlıdır”.Makalenin yazarlarından araştırmacı Sarah Raymond Twitter hesabından, “COVID-19 kısıtlamaları sırasında trafikteki yüzde 50'den fazla azalmanın Birleşik Krallık'ta vahşi yaşam-araç çarpışmalarını nasıl etkilediğini ve bunun yollardaki vahşi yaşam savunmasızlığı hakkında bize neler söyleyebileceğini araştırdık” şeklinde paylaşım yaptı.https://twitter.com/Bio_Raymond/status/1648631581433552896

“İnsan Hareketliliğinin Azaldığı Bu Dönemlere "Antropoz" Adı Verildi”

Covid-19 salgını ve buna bağlı olarak Birleşik Krallık genelindeki sokağa çıkma yasaklarının benzersiz bir fırsat sunduğunu belirten ekip, “Trafik hacmini azaltmanın, yaban hayatı ölümlerini nasıl değiştirdiğini araştırma fırsatı bulduk. İnsan hareketliliğinin azaldığı bu dönemlere "antropoz" adı verildi” dedi.Hangi ekolojik özelliklerin WVC'ye karşı savunmasız türler oluşturabileceğini belirlemek için antropozu kullanan araştırmacılar, “Bunu, antropoz öncesi ve sırasında farklı özelliklere sahip türlerin WVC'sindeki göreceli değişimi karşılaştırarak yaptık. Birleşik Krallık'ta WVC olarak en sık gözlemlenen 19 türden hangisinin yol koşullarında değişiklik gösterdiğini değerlendirmek için Genelleştirilmiş Katkı Modeli tahminlerini kullandık” şeklinde açıkladı.

Normal Trafik Seviyelerinde Oldukça Savunmasızlar

Hayvan davranışları araştırmacısı Raymond, karantinalar sırasında yolda ölüm riskinde göreli bir azalma bulduklarını söylediği türleri şöyle sıraladı, “Gece memelileri, daha büyük kütleli memeliler, şehirli ziyaretçi türleri ve uzun uçuş başlangıç mesafesi olan kuşlar”.Bu yazıda, trafiğin çok azaldığı dönemlerde bu tür yaban hayatı gruplarının neden geçici bir rahatlama yaşamış olabileceğini araştırdıklarını belirten Raymond, “Aslında normal trafik seviyelerinde ne kadar savunmasız olabileceklerini de vurguluyoruz” dedi.

“Belirli Türler Ve Özellikler İçin Seçici Bir Güç Uyguluyor Olabiliriz”

Araştırmaya göre, yaban hayatı- araç çarpışmaları (WVC’ler), tüm türlerde antropoz sırasında tahmin edilenden yüzde 80 daha düşüktü. Antropoz dönemleri trafikteki azalmalardan yararlanarak, araçların vahşi yaşamın hayatta kalmasını ve davranışlarını nasıl etkilediğini anlayabilen araştırmacılar, “Belirli türler ve özellikler için seçici bir güç uyguluyor olabiliriz” dedi.Kaynak: