“Veri Bilimi için R” kitabının Türkçe çevirisi herkese açık ve ücretsiz olarak yayınlandı. ETH Zürich'de Orman Yangınları üzerine çalışmalarını sürdüren İsmail Bekar'ın, Stony Brook Üniversitesinde Doktora sonrası çalışmalar yapan Bilgecan Şen ve Hacettepe Üniversitesinde Kazdağı göknarı üzerine doktora yapan Nurbahar Usta'yla birlikte editörlüğünü üstlendiği "Veri Bilimi için R" kitabı geniş bir ekip tarafından Türkçe'ye kazandırıldı.

Veri Bilimi için R kitabı Türkçe olarak da yayınlandı

Garrett Grolemund ve Hadley Wickham'ın ilk olarak O'Reilly Media platformunda ve açık olarak internette 2016'da yayınladıkları R for Data Science kitabını Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği üyeleri Türkçe'ye kazandırdı. Çeviri editörleri İsmail Bekar, Nurbahar Usta, Bilgecan Şen ve çeviriye katkı verenler Anıl Bahar (28. Bölüm); Ayşe Mergenci (7. Bölüm); Bahar Patlar (27. ve 29. Bölümler); Elif Bozlak (14. Bölüm); Cansu Çetin (13. Bölüm); Cansu Ülgen (10. Bölüm); Dilşad Dağtekin (3. ve 4. Bölümler); Gökçe Ayan (11. ve 12. Bölümler); Gürçay Kıvanç Akyıldız (23. Bölüm); Gürkan Semiz (8. Bölüm); İsmail Bekar (1., 2., 9., 22. ve 30. Bölümler); Kahraman İpekdal (19. ve 20. Bölümler); Melike Dönertaş (5., 6., 15. ve 16. Bölümler); Nurbahar Usta (17., 18., 21. ve 26. Bölümler); Ortaç Çetintaş (24. ve 25. Bölümler) uzun bir uğraş sonucunda Türkçe'ye kazandırdılar. Kitap RMarkdown ve bookdown kullanılarak yazılmış olup otomatik bir şekilde kaynağından travis kullanılarak oluşturulmuştur.

Veri Analizinde R

Veri analizinde ve istatistiksel analizlerde R'ın hem ücretsiz hem de ulaşılabilir olduğuna dikkat çeken editörler, bunun dil bariyerine takılmadan erişilebilir olmasının önemli olduğunun altını çizerek kısaca şunu ifade etmişlerdir:"İstatistiksel programlama dillerinin yaygınlaşması bu dilleri öğrenmek ve ustalaşmak isteyenler için pek çok kaynağı da beraberinde getirdi. Şu an okumakta olduğunuz kitap bunun en başarılı örneklerinden birisidir ve size sadece kod yazmayı öğretmekle kalmaz, aynı zamanda kod yazma biçiminizi bir standarda oturtur ve diğerleri için yazdığınız kodu daha okunaklı kılarak analizlerin tekrarlanabilirliğini ve test edilebilirliğini arttırır.""Bu çeviride emeği geçen herkes kendi meslek hayatında R kullanmış ve bu tarz programlama dillerinin veri analizi için yarattığı kolaylığı ve keyfi bizzat tatmıştır. Böyle değerli bir kaynağa ulaşmanın dil bariyerine takılmasının, veri biliminin yarattığı eşitleyici ortama ve zamanın ruhuna aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bu çeviri ile amacımız Türkiye’de veri bilimine el atmak veya kendi alanlarının gerektirdiği sayısal analizleri en doğru ve en kolay şekilde gerçekleştirmek isteyenler için dil bariyerini bir miktar da olsa hafifletmektir."Temel olarak tidyverse paketini merkeze alan bu kitap, R'a yeni başlayanlara ve R Studio'da ilerlemek isteyenler için hazırlanmış en bilinen ve çok kullanılan kaynaklardan biri olarak öne çıkıyor.Kitaba buradan ulaşabilirsiniz: http://tr.r4ds.hadley.nz