Geçtiğimiz günlerde doğada yaralı halde bulunan yavru bir vaşak, profesyoneller tarafından tedavi amacıyla alınmıştı. Tedavi ve gözetim süreci sona eren yavru vaşak yaşam alanına, doğaya geri döndü. Bu süreçte Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin yoğun çalışmaları etkili oldu.

“Annesinden Çok Erken Bir Dönemde Ayrıldığı İçin Zayıf Düşmüştü”

Gelişmeyi resmi Twitter hesabından “Tedavisinin ardından doğaya bırakılan vaşağı adım adım izliyoruz” başlığıyla paylaşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, “Doğada yaralı halde bulunan yavru vaşak Genel Müdürlüğümüz ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen tedavisinin ardından yeniden doğaya bırakıldı” diye ekledi.https://twitter.com/milliparklar/status/1659200096930791429?s=46Henüz yavruyken bulunan vaşağın tedavi sürecinden bahseden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, “Henüz yavru haldeyken Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine getirilen vaşak için fakültenin yaban hayvanları biriminde hummalı bir çalışma başlatıldı. Annesinden çok erken bir dönemde ayrıldığı için zayıf düşmüş olan yavru vaşak, fakültedeki öğretim görevlilerimiz ve gönüllü öğrenciler tarafından özverili ve şefkatli bir yoğun bakım sürecinin ardından, Genel Müdürlüğümüz tarafından takılan verici ile tekrar doğaya bırakıldı” ifadelerini kullandı.

Verici Takıldı Ve Doğal Yaşamına Kavuştu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün üstün çabaları ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin özenli bakımıyla hayata tutunan vaşak doğaya salınma sürecinde de diğer projeler için de önem kazandı. Yaban hayatı araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu da konuyla alakalı paylaşım yaparak, “Bu güzellik rehabilitasyon sürecini tamamladıktan sonra dün doğaya ilk adımını attı! #AnadoluVaşakProjesi vericilerinden birini kuşandı ve bu ilk zorlu hayatta kalma mücadelesi adım adım takip edilecek. Yolu açık şansı bol olsun!” dedi ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.https://twitter.com/anatolynx/status/1659211664506617859Bir Twitter kullanıcısı Dr. Mengüllüoğlu’na, “Ne kadar esir kaldı bilemiyorum ama bu süreçte doğaya uyum açısından sorun yaşamaması için nasıl besleniyor, nasıl bakılıyor çok merak ediyorum?” şeklinde bir soru yöneltti. Dr. Mengüllüoğlu soruya cevap olarak şunları söyledi, “Öncelikle gelişimini tamamlaması bekleniyor, bu sırada sürekli sağlık kontrolleri yapılıyor. Sonrasına doğaya uyum sağlayabilmesi için doğal ve etrafı çevrili bir alana salınıyor ve avlanma kabiliyeti takip ediliyor. Son aşama ise doğaya salım. Verici de uyum sürecini takip için takılıyor”.https://twitter.com/anatolynx/status/1659491692192362498Kaynak: