Vampir kelebek olarak bilinen Ricania simulans türü böcekler Şile ve Beykoz dolaylarında kalabalık gruplar halinde görünmeye başladı. İstanbul civarında yoğun bir şekilde görülen böcekler vatandaşları rahatsız etti. Böcek yoğunluğundan şikayetçi olan vatandaşlar belediyenin tedbir almadığını belirtirken İstanbul Belediyesi, Vampir kelebeklerin yoğun göründüğü Beykoz, Sarıyer ve Beşiktaş bölgelerinde ilaçlama çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Bununla birlikte halk arasındaki isminden dolayı sosyal medyada ilginç paylaşımlarında konusu haline geldi.Ricania simulans olarak bilinen bu böcek türü Türkiye'de son yıllarda görülmeye başlanan bir işgalci böcek türü. Bitkilerle beslenen böceğin insanlara doğrudan bir zararı bulunmuyor. İlaçla mücadelesi verimli olmayan bu türle, tarım alanlarında mekanik mücadele yöntemleri uygulanıyor.
Vampir Kelebek zararlı mı?
Ricania simulans türü bu böcekler her ne kadar Vampir Kelebek ya da yalancı kelebek olarak isimlendirilseler de kelebek değiller. Emici-delici ağız yapısına sahip olsalarda insanlara bir zararı da bulunmuyor. Hemiptera takımından bitki özsuyu emerek beslenen ve insanları ısırmayan bir böcek türü. Ancak Ricania simulans tarım ürünlerine oldukça zarar verebiliyor. Bu böcek türü fasulye, kivi, yabani böğürtlen, ortanca, kivi, hıyar, patlıcan, ısırgan, böğürtlen, kızılağaç, karayemiş, çay, mürver, incir ve asma bitkilerine zarar veriyor.
Vampir kelebek nereden geldi?
Ricania simulans yani halk arasındaki ismiyle Vampir kelebek böceklerinin nimfleri mayıs ayı sonunda yumurtalarından çıkarak bitkiler üzerinden beslenmeye başlıyor. Ağustos ayında nifmler ergin böceğe dönüşüyor. Böyle olunca her yıl yaz aylarında özellikle ağustos ayında yoğun olarak yalancı kelebek grupları görülüyor.Ricania simulans Çin'de dağılıma sahip bir böcek. Ancak iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörler sebebiyle son yıllarda dağılım alanını genişletmiş bir işgalci böcek türü. Çin'den Japonya, Kore, Rusya, Gürcistan, Ukrayna ve Türkiye'ye doğru yayıldığı biliniyor. Türkiye'de ilk olarak Doğu Karadeniz bölgesinde 2010'ların başında görülen vampir kelebek yerel zirai ürünlere zarar vermesinden dolayı dikkatleri üzerine çekmişti. Bu süreç içerisinde bu böcek Karadeniz sahil hattında ilerleyerek İstanbul'a kadar ulaştı.
Vampir Kelebekle nasıl mücadele edilir?
Ricania simulans yani yalancı kelebek ya da vampir kelebek ile mücadele yöntemleri oldukça kısıtlı. Yumurtalarını dalların altındaki kabuk altına bırakan bu türle en etkili mücadele mayıs ayından önce tarım arazilerinin etrafındaki üreme alanı sağlayabilecek çalıların budanması ve temizlenmesiyle yumurtaların mekanik olarak uzaklaştırılmasına dayanıyor. Eğer ilaçla mücadele edilmek istenirse bu konuda uzman kişilere ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmak önem kazanıyor. Bu türün doğal predetörü ise yusufçuk ya da diğer adıyla pervane böceği.