Uzay çalışmaları İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde yapılacak bir etkinlikte tartışılacak.

Roma Sapienza Üniversitesi Uzay Mühendisliği bölümünde master öğrencisi ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler Uzay Programı'nın desteklediği Space Generation Advisory Council'in (SGAC) Türkiye delegesi olan İlke Şahin, SGAC'ın etkinliği hakkında bilgi verdi.

SGAC uzay sektörüne ilgi duyan öğrencilerin ve genç profesyonellerin düşüncelerini ve çalışmalarını ulusal ve uluslararası ortamlarda paylaşmalarını destekleyen, bunları uzay ajanslarına ve diğer ilgili kurumlara taşımayı amaçlayan Birleşmiş Milletler ile çalışan bir kuruluş. 150'den fazla ülkede 15 binden fazla üyesi bulunan kuruluşun, dünya çapında önde gelen havacılık ve uzay şirketleri (Lockheed Martin, Airbus, OHB vb.) tarafından sponsorlukları ve birçok uzay ajansı (NASA, ESA, JAXA vb.) ile partnerlikleri var.

SGAC şimdiye kadar Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika’da uzay sektörüyle ilgili pek çok bölgesel etkinlik düzenledi. Bulunduğu konum itibariyle Orta Doğu bölgesinde kabul edilen Türkiye veya diğer Ortadoğu ülkelerinde daha önce buna benzer bir etkinlik şu ana kadar düzenlenmedi. Bu noktada SGAC Türkiye temsilcileri, uzay sektörünün ülkemizde hak ettiği yeri alabilmesi için bu alanda ilgi ve merakın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Türkiye'de uzay çalışmalarını daha ileriye taşımak ve yaygınlaştırmak adına, 14-15 Aralık tarihlerinde uluslararası bir etkinlik düzenlenecek. Bu etkinlikte günümüz ve gelecek uzay problemleri farklı disiplinlerde incelenecek. Etkinlik, İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde yapılacak. 2 gün olarak planlanan etkinliğe öğrenciler, genç profesyoneller, ulusal ve uluslararası kuruluşlardan uzmanlar katılacak.

Son başvuru tarihi 31 Ekim

Etkinlik afişi

Etkinlik uzman kişilerin sunumları, Uluslararası Uzay Hukuku Paneli ve 4 farklı konuda çalıştaydan oluşuyor. Bu kapsamda, 14-15 Aralık tarihlerinde ilk kez gerçekleşecek olan I. Orta Doğu Uzay Çalıştayı (1st ME-SGW) için öngörülen konu başlıkları; 

  • Küp Uydular ve Orta Doğu’daki Uygulama Alanları, Hukuki Düzenlemeler ve Tartışmalar.
  • Orta Doğu Uydu Programları, Partnerlikler ve Kapasite Geliştirme Projeleri.
  • Orta Doğu’nun Uzay Geleceği: Ay Görevlerinin Rolü.
  • Orta Doğu’da Uzay Eğitimi ve Farkındalığı.

Etkinliğe Avrupa Uzay Ajansı, İran Uzay Ajansı, İsrail, Hollanda ve daha pek çok yerden değerli uzmanlar gelecek. Son başvuru tarihi 31 Ekim!

Etkinlik ile ilgili daha fazla bilgi ve başvuru yapmak için; https://spacegeneration.org/mesgw2019