Eren-Fatih Özmen çiftinin sahip olduğu SNC (Sierra Nevada Corporation) şirketi, Nevada merkezli elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet gösteriyor. SNC, Amerikan hükümetinden iş alan bir işkadınının sahip olduğu en büyük şirket olarak da dikkat çekiyor.

50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren, 33 farklı yerde çalışan ve mühendislerden bilim insanlarına, siber uzmanlardan yazılım geliştiricilere kadar 4 bin çalışana sahip SNC, Türk girişimciler Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen'e ait. SNC, Inc Magazine tarafından 2010 yılında ABD'nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçilmişti. Bu ödülün yanısıra şirket, 2001 yılında Nevada'da “Yılın En Seçkin Şirketi”, 2009 ve 2011'de “Kuzey Nevada'nın Çalışabilecek En İyi Şirketi”, 2010 yılında “Florida'nın Çalışılabilecek En İyi Şirketi”, 2011'de Nevada Military Support Alliance (NMSA) tarafından “Examples of Great” ödüllerini aldı. Eren Özmen ise 2002 yılında “Yılın Rol Kadın Modeli”, 2005 ve 2006'da “Government Computer News” ödüllerine layık görüldü ve 2018'de Forbes dergisinin "Amerika'nın Servetini Yaratan 60 Kadın" listesinde 1.3 milyar dolarlık kişisel servetiyle 19. sırada yer aldı.

Eren Özmen

SNC ayrıca, Fast Company tarafından uzay alanındaki en yenilikçi şirketlerden biri olarak kabul edildi.

Çalıştıkları şirketi satın aldılar
Sierra Force'un modernize ettiği UH-60L Black Hawk. Foto; SNC

Eren Özmen, 1980'lerin başında yüksek öğrenim için Türkiye'den ABD'ye gitti. 1985 yılında Reno Üniversitesi'nden (UNR) işletme yönetimi (MBA) yüksek lisans mezunu oldu. Özmen, 1988'de SNC'ye katıldı. Nevada Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği bölümünü bitiren Fatih Özmen ise, 1963 yılında kurulan şirkette 1983 yılında mühendis olarak görev almaya başladı. Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen 1994 yılında Sierra Nevada Corporation'u satın aldı. Satın aldıklarında 20 kişilik bir çalışma ekibi olan şirket, 4 bin çalışanı olan küresel çapta büyük bir şirkete dönüştü.

ABD, İngiltere, Almanya ve Türkiye'de 33 tesiste 6 iş alanında genişleyen SNC, zaman içinde 19 şirketi satın aldı.

Dream Chaser 2020'de uzayda
Dream Chaser uzay aracı.Görüntü; SNC

SNC’nin Dream Chaser uzay aracı üzerinde, 2020’nin sonlarında Uluslararası Uzay İstasyonuna hizmet vermesi için çalışmalar yapılıyor. Son olarak Sierra Nevada Corporation’ın Dream Chaser uzay aracı, NASA’nın Ticari İkmal Hizmetleri 2 (CRS-2) sözleşmesi için önemli bir adımı geçti; NASA tasarım performansını onayladı ve tam uzay aracı üretiminin önünü açtı. Dönüm noktası, NASA’nın Dream Chaser’ın tasarımının güvenliği ve olgunluğuna olan güvenini gösteren Integration Review 4'ün (IR4) tamamlandığını gösteriyor. Dream Chaser'ın en büyük özelliği bir uzay aracı olmasına karşın uçak gibi yere inebilmesi ve yeniden kullanılabilir olması.

Dream Chaser, NASA'nın CRS-2 sözleşmesi kapsamında kargo ikmali ve Uluslararası Uzay İstasyonuna geri dönüş hizmetleri sağlamak gibi en az altı görev yapacak. 

Çift 2015 yılında TRJet şirketini kurdu. Özmen çiftinin bu şirketi kurmadaki amacı Türk gençlerine imkan sağlamak. Bunu da öğrencilere burs vererek ve Türk mühendislerin önünü açarak gerçekleştirmek istiyorlar.

SNC, 450'den fazla başarılı uzay görevine katıldı ve dünya çapında 4.000'den fazla sistem, alt sistem ve bileşen teslim etti. 

Kaynak;  https://www.sncorp.com/