NASA, "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" olarak astronomi fotoğrafçısı Betül Türksoy'un Ay, Jüpiter ve uydularını içeren fotoğrafını seçti. 23 Mayıs günü seçilen fotoğraf, NASA'nın Astronomy Pictures of Day (APOD) sitesinde yayınlandı.

Türksoy, 20 Mayıs'ı 21 Mayıs'a bağlayan gece çektiği fotoğraflarını Twitter üzerinden paylaştı. Türksoy, çektiği fotoğraf ile aynı anda Ay, Jüpiter ve Ganymede, Europa ile Callisto uydularını yakaladı.

https://twitter.com/turksoy_betul/status/1131446320043089920

"Jüpiter ve Ay tek kareye sığabilecek kadar yakındı"

Betül Türksoy'un Ay, Jüpiter ve üç uydusunu yakaladığı fotoğrafı. Kaynak; Betül Türksoy Twitter hesabı

Betül Türksoy kişisel blogu üzerinden açıklamada bulundu. Türksoy, APOD'u 2000'li yılların başından beri takip ettiğini belirterek, "Geçen hafta dolunaydan bir sonraki gece Ay ve Jüpiter'in gökyüzünde yakın konumda göründüğünü farkedince birlikte fotoğraflamak istedim. Saat 02:50 civarında tripod ve makineyi kurarak çekime başladım. Jüpiter ve Ay 300 mm objektif ile tek karede sığabilecek kadar yakındılar. Böylece Jüpiter ve uyduları ile birlikte bir görüntü yakalanabilirdi." dedi. Devamında ise Betül Türksoy ekledi: "Ay'a yaklaşmakta olan ince bulut tabakasını bekleyip pozlama değerlerini artırarak Jüpiter'in uydularının da fotoğrafta çıkmasını sağlamak için yaklaşık 8-10 kare değişik ayarlarda çekim yaptım. Daha sonra fotoğrafları bilgisayarda inceleyerek en doğru ayarda olanların parlaklık ve konstrast ayarlarını düzenleyip Instagram ve Twitter ortamında paylaştım. Paylaştıktan sonra fotoğrafı birde APOD'a gönderdim. Takip eden günlerde APOD'dan fotoğrafımın yayınlanacağı ile ilgili bir mail aldım ve ertesi günde fotoğrafım NASA'nın APOD sitesinde günün astronomi görseli olarak paylaşıldı."

Astronomi fotoğrafçısı Betül Türksoy, fotoğrafların tekniğine de değindi. Türksoy, normalde Jüpiter uydularını fotoğraflamak için 1-2 saniyelik yüksek ISO ile pozlama yapılması gerektiğini belirterek, "Ancak o ayarlarla çekim yapıldığında Ay çok parlak çıkar ve üzerindeki kraterler, Ay denizleri görünmez, tamamen bembeyaz bir daire olarak görünür. O yüzden havadaki ince bulut tabakasını bir filtre gibi kullanarak pozlama ayarını artırabildim. Böylece tek karede Ay da Jüpiter de istediğim görüntüde çıkmış oldular. Ayrıca fotoğrafta, Ay ışığının bulutlarda kırılma etkisi ile maviden kırmızı rengine doğru oluşturduğu hale de görünmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynaklar;

APOD

Betül Türksoy'un kişisel blogu