23 Mayıs 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığınca yapılan duyuruya göre, uzaya gönderilecek kişiler için başvurular açılmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da gündeminde olan bu gelişmeye ise ilgi büyük oldu. Twitter başta olmak üzere sosyal medya platformlarında çok konuşulan başlıklardan olan uzay yolculuğu, #MilliUzayProgramı ve #BuGörevSenin etiketleriyle gündemdeki yerini korudu.

Başvuru Sitesine 27 Bine Yakın Kişi Kaydoldu

https://twitter.com/TCSanayi/status/1529087400722542593Son başvuru tarihi 23 Haziran 2022 olarak belirtilen ve uzaya.gov.tr internet sitesi üzerinden yürütülen başvuru aşamalarına da ilgi yoğundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, internet sitesinde bir açıklama yaparak ilginin yoğunluğunu dile getirdi. Yapılan açıklamaya göre Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, internet sitesinin başvuru süreçleri için kullanılmak üzere kurulduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımız projeyi duyurduktan şu ana kadar sayfayı 2 milyon 700 bin kişi ziyaret etti. 27 bine yakın kişi burada kayıt oluşturdu ve şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı 150” dedi.

Ülkemizde Yetkin Bir Uzay Ekosistemi Oluşturmayı Hedefliyoruz

Varank, başvurular alındıktan sonra adayları değerlendirme sürecine geçileceğini söyleyerek, “Eğer şartları sağlasaydım çok ciddi olarak başvurmayı düşünürdüm, ancak yaş kriterinden dolayı eleniyorum” diye konuştu. Başvurular arasından seçilen iki adayın Türkiye ve Amerika’da eğitimler alacağına değinen Varank, şartları sağlayan herkesi uzay yolculuğu için başvuru yapmaya davet etti.https://twitter.com/varank/status/1528819530805530626Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında gerçekleştirilecek olan uzay yolculuğunun tek seferlik olarak planlanmadığını ifade eden Varank, “Biz aslında Milli Uzay Programıyla ülkemizde yetkin bir uzay ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Çünkü ancak bu şekilde kazanımlarımızı sürekli artırılabilir ve diğer alanlara aktarabiliriz” şeklinde konuştu.