Türkiye topraklarında yeni bir leopar kaydı olduğu açıklandı. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu düşünülen leoparın, Anadolu sınırları içerisinde tekrar görülmesi heyecan yarattı. Ülkenin Doğu’sunda görülen leoparın görüntüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından kayda alındı.https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1524361576186273792?s=21&t=4kGfnzcfY30GG3YVqg_9mQ

“İyi Bir Leopar Popülasyonu İçin Dişi Birey Şart”

Duyuru, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Yasin İlemin’den geldi. 11 Mayıs tarihinde twitter hesabından açıklama yapan Dr. İlemin leopar kaydının Türkiye’nin doğusundan geldiğini söyleyerek, “Görüntü ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından bana ulaştırıldı. Erkek birey olduğunu teşhis edebildiğim net olmayan bu kayıt, bize şunu net olarak söylüyor; özellikle erkek leoparlar ülkemizde kendine yeni yerler ve eş bulmak amacıyla, büyük alanlar dolaşıyorlar” dedi.Sahada çalışan uzmanların ve kurumların erkekleri tespit edebilme olasılıklarının dişilere göre daha fazla olduğunu belirten Dr. İlemin, “Ülkemizde iyi bir leopar popülasyonundan söz edebilmek için dişi bireyler çok önemli. Anadolu'muzun kadim canlısı olan leopar tükendi derken kendini daha fazla göstermeye başladı. Onları korumalı ve bir daha kaybolmalarına izin vermemeliyiz” şeklinde açıkladı.

Yaban Hayvanları İnsana Saldırmıyor!

Leopar türünün Anadolu’daki varlığının tükenmemesi adına doğru çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu sayede eskiden beri Türkiye topraklarını mesken edinmiş olan bu canlılar varlıklarını sürdürmeye devam edebilecekler. İlgili kurumların bu alanda çalışmalar yapması ve vatandaşların da bilinçlenmesi, Türkiye’deki leopar popülasyonunu artıracak etkenler olarak görülüyor. Bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesi, ayrıca bu hayvanlardan korkulmaması bu noktada önem arz ediyor.Leoparların vahşi doğası konusunda endişelenen vatandaşlar için, Dr. İlemin yine twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, “Bu hayvan ve Anadolu’daki birçok yaban hayvanımız insan gördüğünde kaçar, saldırmaz. Münferit saldırılar, yaralı hayvanlarda ve yavrulu annelerde olabilir. Leopar, doğada yaban domuzu başta olmak üzere toynaklı yaban türleri ile besleniyor. Bu anlamda doğada besini bol” demişti.

Yaban Hayatına Duyarlılık İçin Teşekkür

Dr. İlemin yaptığı paylaşımda, “Bu vesileyle Türk Silahlı Kuvvetleri, T.C. Milli Savunma Bakanlığı ve T.C. Jandarma Genel Komutanlığı personelimize yaban hayatına duyarlılıkları ve böylesine nadir türlerin kayıtlarını tuttukları, bir şekilde bize ulaştırarak koruma çalışmalarına katkı sundukları için teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.