Türk uydu firması Plan-S'in geçtiğimiz aylarda uzaya gönderdiği Connecta T1.1 uydusu Türkiye'nin fotoğrafını çeken ilk özel Türk uydusu oldu. Üretim aşaması 9 ay süren, Bilkent Cyberpark'ta yer alan Plan-S'in ilk uydusu Connecta T1.1 uydusu SpaceX’in Transporter 5 görevi ile yörüngeye gönderilmişti. Açıklamalara göre 3 ayda bir uydu üretebilecek kapasiteye erişen Plan-S bir çok mikro uydu üretmeyi planlıyor. Plan-S çok sayıda mikro uyduyu alçak yörüngeye yerleştirerek, uydulardan oluşan bir nesnelerin interneti ağı kurmayı planlıyor.
İlk özel sektör uydusu Plan-S' in yolladığı Connecta T1.1 uydusu Türkiye'nin fotoğrafını çekti
Türkiye'de özel sektör üretimi olan ve uzaya gönderilen ilk uydu Plan-S'in ürettiği Connecta T1.1'dir. Üretim süreci dokuz ay süren bu ilk uydu SpaceX Falkon 9 roketi ile alçak yörüngeye yerleştirilmiştir. Connecta T1.1. ile bilgisayar sistemi, batarya yönetimi, IoT (nesnelerin interneti) birimleri, haberleşme birimlerinin test edilmesi planlanıyor. Yıl içinde iki tane daha mikro uydunun yörüngeye gönderilmesi hedefleniyor.https://twitter.com/WeArePlanS/status/1547311004517896193?s=20&t=beqgqIuoqnCVztftMS4euQPlan-S ekibi ilk fotoğrafını James Webb Teleskobuna atıf yaptıkları bir mesaj ile kamuoyuyla paylaştılar."JWST’nin evren fotoğraflarına bayıldık ama Dünya'nın bu fotoğrafı gönlümüzü çaldı.Connecta T1.1’in uzaydan çektiği ilk fotoğrafında Türkiye’yi görmekten mutluluk duyuyoruz.İlk uydumuz Connecta T1.1'in bu fotoğrafı göndermesini sağlayan ekibimize teşekkür ederiz. #WeArePlanS #PlanS"
Plan-S uydu üretim süreci hakkında KAP'a bilgi verilmişti
Kontrolmatik A.Ş. Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri'nin girişimi olan Plan-S, ilk uydusu olan Connecta T1.1'in üretim süreci tamamlandı ve Space-X Falkon 9 roketiyle yörüngeye yerleştirildi. Şirket'ten konu hakkında KAP'a yapılan açıklamada şu detaylar yer aldı:"04.11.2021 tarihli açıklamamız kapsamında,Üretime, AR-GE'ye ve yüksek teknolojiye verdiğimiz değerle birlikte, iştirakimiz Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri firmamızın ilk uydusu olan Connecta T1.1'in üretim süreci bugün tamamlandı.Öngörülen fırlatma tarihine uyulması halinde yaklaşık bir ay sonra "SpaceX Falcon 9 Transporter 5 Mission" roketi ile birlikte Florida, Cape Canaveral Kennedy Uzay istasyonundan fırlatılacak olan Connecta T1.1 düşük Dünya yörüngesinde bilimsel ve teknolojik misyonlar yürütecek.Connecta T1.1 birçok açıdan Türkiye için ilklere imza atarken, gerçekleştirmeyi planladığımız uydu ve uzay yatırımlarımızın da ilk simgesi olacak."
Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan'ın yaptığı açıklamalarda Space X ile ilk 3 test uydusu için anlaşma yaptıklarını belirtmişti. Bu test uydularının İlkinde bilgi işlem sistemi, batarya yönetimi, IoT (nesnelerin interneti) birimlerinin test edilmesi planlanıyor.Güneş panelleri için TÜBİTAK MAM ile anlaşması olan Plan-S'in bu mikro test uydularından sonra yaklaşık 200 uydudan oluşan takım uydular gönderme hedefi bulunuyor. Ekibini büyütmeye devam eden Plan-S ekibine, NASA'da astrofizikçi olarak çalışan Umut Yıldız'da Plan-S ekibine Uzay Çözümleri Direktörü olarak katılım sağlamıştı.
Gelecek Plan-S Misyonları: Connecta T2.1 ile afetlere hızlı müdehale hedefleniyor
Plan-S'in gelecek görevlerinden biri Connecta T2.1 görevi görüntüleme ve afetlerin erken tespitine yönelik olarak geliştiriliyor. Plan-S'in bu projesi Dragon Aeorospace'den ödül aldı ve desteklenmeye hak kazandı.Plan-S Connecta T2.1 misyonu, orman yangını, sel gibi afetleri meydana geldikleri anda tespit etme ve doğrudan yerel acil durum ekiplerine erken uyarı mesajları oluşturması için geliştirildi. Connecta T2.1, yüksek çözünürlüklü multispektral kameralara sahip olacak bir küp uydu olacak. Bununla birlikte Nesnelerin interneti (IoT) bağlantısı ile Alçak Dünya Yörüngesindeki (LEO) uydularla birlikte çalışacak.Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri CTO'su Özdemir Gümüşay, Dragonfly'ın duyurusunda şunları söyledi:"İlgilenilen alanların görüntüleri alınacak ve makine öğrenmesi ve yapay zeka yöntemleri ile orman yangınları veya sel baskınlarının tespiti için kullanılacak. Ayrıca ilgilenilen alanlara dağıtılmış sensörler (IoT cihazları) olacak ve bu sensörler sıcaklık, nem, duman, su seviyesi veya akış hızını ölçecek. IoT sensör verileri uyduya gönderilecek ve yanlış alarm oranlarını düşürmek için karar algoritmalarını desteklemek için kullanılacak. Tahmini afet durumu ve konumu da dahil olmak üzere erken uyarı mesajları, uydudan yerel acil durum merkezlerinde bulunan IoT yer terminallerine gönderilecek."Kaynak: https://dragonflyaerospace.com/caiman-imager-award-winner/