TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Şenliği 25 yılı geride bıraktı. 20232te yüzlerce göksever konuğu için hazırlanıyor. Ülkemizde düzenlenen en önemli popüler gökbilim etkinliği olan TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bilimi ve toplumu 25 senedir bir araya getirerek büyüleyici gözlem deneyimleri sunmaya devam ediyor. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, tüm gökbilim meraklılarına açık, bilim ve toplumu buluşturan, ülkemizdeki en önemli popüler gökbilim etkinliğidir. 1998 yılında ilk kez Antalya Saklıkent'te düzenlenen etkinlik, geçtiğimiz yıllarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK himayesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilikler, Belediyeler ve çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile gerçekleşmiştir.

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Şenliği 25 Yılı Geride Bıraktı

Bu yılki TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem etkinliği, 10 – 13 Ağustos 2023 tarihleri arasında Antalya'nın eşsiz Saklıkent bölgesinde gerçekleşecek. Perseid Meteor Yağmuru maksimum zamanına da denk gelen etkinlikte pek çok gözlem yapılacak. 2000 metre yükseklikteki Saklıkent, her yıl gökbilim tutkunlarını ağırlayarak katılımcıların profesyonel ve amatör astronomlarla bir araya gelmesine olanak tanır. Etkinlik süresince astronomi konulu seminerler düzenlenirken, gökyüzünü ve gök cisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler, atölye çalışmaları, firma sergileri ve çeşitli yarışmalar da yer almaktadır.TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem şenliği 2020 yılında pandemi sebebiyle gerçekleşememişti. Ancak daha sonra 2021 yılında kaldığı yerden devam eden etkinlik bu yıl 25. yılını geri de bırakıyor. Türkiye Ulusal Gözlem Evi yani TUG'un da 25. yılını kutladığı bu yıl da gök yüzünün heyecan dolu dünyasını da 25 yıldır vatandaşlarla paylaşmanın sevincini yaşıyor.

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Şenliği ile ilgili detaylar

ULAŞIM

Etkinliğe Antalya dışından katılacak olan kesin katılımcılar, ulaşımı kendi imkanlarıyla sağlamalıdır. TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği Organizasyonu tarafından yol ücreti karşılanmamaktadır. Özel araçlarıyla gelecek olan katılımcılar, etkinlik alanına doğrudan kendi araçlarıyla ulaşabileceklerdir. Ayrıca, Akdeniz Üniversitesi Merkez Kampüsü girişinden kalkan ücretsiz servisler ile de etkinlik alanına ulaşım sağlanacaktır. Servisler için "Antalya Saklıkent Kayak Merkezi" yazarak uygulamalar üzerinden konum bilgisine ulaşmak mümkündür. Gidiş, Çakırlar / Doyran istikametine yönlendirilirken, yoldaki Saklıkent tabelaları takip edilmelidir.

KONAKLAMA

Katılımcılar, etkinlik alanında tamamen kendi imkanlarıyla (çadır, karavan, uyku tulumu, mat vb.) konaklama sağlayacaktır. Aynı şekilde, kendi aracında konaklama yapmak isteyenler de bu seçeneği kullanabilirler. Ancak, unutulmamalıdır ki etkinlik alanı, yaklaşık 2500 metre yükseklikte bulunmaktadır ve geceleri oldukça serin olabilmektedir. Bu nedenle kamp malzemelerinin bu koşullara uygun olmasına özen gösterilmelidir. Organizasyon, konaklama malzemelerini karşılamamaktadır. Kesin katılımcılar için etkinlik alanında kamp yeri düzenlemesi yapılmış olup, katılımcılara ortak noktalardan elektrik, su, duş, tuvalet gibi altyapı hizmetleri ücretsiz olarak sunulacaktır. Evcil hayvanların etkinlik alanına alınmaması gerekmektedir.

DONANIM

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği boyunca açık alanda gece ve gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlemler, deneyler ve diğer etkinlikler düzenlenmektedir. Katılımcılar, bu etkinliklere katılmak için kendi fotoğraf makineleri, teleskoplar, kameralar, dizüstü bilgisayarlar gibi gözlem donanımlarını özgürce kullanabilirler. Çadırlı katılımcılar için konaklama sırasında bir ışıldak, tüm katılımcılar içinse gözlem sırasında küçük bir el feneri kullanmaları önerilir. Ayrıca, gökyüzü gözlemlerinde kullanılacak Gök Haritası ve diğer malzemeler, kayıt sırasında katılımcılara hediye edilecektir.

YİYECEK – İÇECEK

Etkinlik alanında katılımcılara ücretsiz kahvaltı, öğle ve akşam yemeği sağlanacaktır. Ancak etkinlik süresince alkol kullanımı yasaktır ve sigara içmek sadece belirlenmiş alanlarda mümkündür.

SAĞLIK VE GÜVENLİK

Etkinlik boyunca bölgede tam donanımlı bir ambulans ve sağlık ekibi görev yapacaktır. Ancak katılımcılardan, özel ilaçlarını yanlarında getirmeleri istenmektedir. Etkinlik alanında Jandarma denetimindeki özel güvenlik personeli de güvenlik önlemlerini sağlayacaktır.

DİĞER

Toplu şarj cihazları sadece telefon ve tablet şarjı için kullanılabilir ve sınırlı sayıdadır. Bu nedenle katılımcılara, taşınabilir şarj cihazlarını yanlarında getirmeleri önerilmektedir. Sürekli kullandıkları ilaçları, güneş gözlüklerini ve güneş kremlerini yanlarında bulundurmaları da tavsiye edilmektedir. Ayrıca, gece boyunca diğer katılımcıları rahatsız etmemek adına sessiz ve düşük sesle konuşmaya dikkat edilmelidir.TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bilgi dolu etkinliklerle gökbilim meraklılarını ağırlamak ve gökyüzünün büyülü dünyasını keşfetmek isteyenlere unutulmaz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Etkinlik, uzay ve astronomi sevgisini paylaşmak isteyen herkesi 10 – 13 Ağustos tarihlerinde Antalya Saklıkent'e davet ediyor.https://gozlem.tug.tubitak.gov.tr