TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'nin kazananları açıklandı. TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) resmî Twitter hesabı üzerinden ve web sitesinden yapılan duyuruda, 4 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül ve 13 Teşvik Ödülü verildiği açıklandı. TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri 2020'nin sahipleri açıklandı. TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, araştırmacıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkân sağlamak amacıyla verdiği “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” ile “Kutup Çalışmaları Ödülü” ne ilişkin 2020 değerlendirme sonuçları yayımlandı. Buna göre, TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından 2020 yılında 4 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül ve 13 Teşvik Ödülü verileceği duyuruldu. Ödüllerin verileceği bilim insanlarının isimleri ve ödüle layık görülme nedeni olan çalışmaları da listelendi. Böylece, geçtiğimiz yıl sonunda başvuruya açılan ve 24 Ocak 2020 günü son başvuruların alındığı TÜBİTAK Ödülleri'nin kazananları açıklanmış oldu. 2020 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'ne layık görülen toplamda 18 araştırmacıdan 5'i kadın (yüzde 27'si). Ödül alan kadın araştırmacıların Prof. Dr. Sinem Çöleri, Prof. Dr. Elif Çadırcı, Doç. Dr. Aydan Dağ, Dr. Bilge Baloğlu ve Dr. Gaye Soley olduğu açıklandı.

Dört araştırmacıya TÜBİTAK Bilim Ödülü verilecek

<em>Kaynak; TÜBİTAK</em>

2020 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'nde bilim alanında temel bilimlerde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar arasında Prof. Dr. Mustafa Soylak, Prof. Dr. İsmail Türkan; mühendislik bilimlerinde ise Prof. Dr. Özgür Barış AKAN ve Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir bulunuyor. Bilim Ödülü'ne layık görülen araştırmacıları tanıyalım;Prof. Dr. Mustafa SOYLAKErciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Mustafa Soylak'a analitik kimya alanında önderiştirme ve ayırma yöntemlerinde özellikle katı faz ekstraksiyonu (özütlemesi) ve mikroekstraksiyon konulu çalışmaları nedeniyle Bilim Ödülü verildiği açıklandı. Prof. Dr. İsmail TÜRKANEge Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğrt. Üy. Prof. Dr. İsmail Türkan Bilim Ödülü'ne, bitki stres fizyolojisi ve moleküler fizyolojisi başta olmak üzere bitki bilimi alanındaki çalışmaları nedeniyle layık görüldü. Prof. Dr. Özgür Barış AKANTÜBİTAK Bilim Ödülü alan bir diğer araştırmacı Prof. Dr. Özgür Barış Akan, Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Dr. Akan, ödülü, haberleşme kuramı ve haberleşme ağları alanında gelecek-nesil kablosuz haberleşme ve sensör ağları, nano/biyo/moleküler haberleşme ve Her Şeyin İnterneti (HŞİ) konularındaki çalışmalarından dolayı alıyor. Prof. Dr. Hilmi Volkan DEMİRBilim Ödülü'ne layık görülen diğer isim Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, UNAM-Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsünde çalışmalarını sürdürüyor. TÜBİTAK yaptığı açıklamada Prof. Dr. Demir'e Bilim Ödülü'nü verme nedenini açıkladı: “Yarı-iletken nanokristal optoelektroniği ve koloidal nanofotonik alanında, aydınlatma ve ekran teknolojilerinde kullanılan LED’ler için koloidal kuantum sınırlamalı yapıların fiziği, optik özellikleri ve kullanımı ile bunlarla ilgili olarak LED’lerde nanokristal renk dönüşümü, ekran arka-aydınlatmasında nanokristal renk zenginleştirici, nanokristaller arası enerji transferi ve nanokristallerle optik kazanç konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Bilim Ödülü verilmiştir."

TÜBİTAK Özel Ödülü alan araştırmacı Prof. Dr. Cengiz Sinan Özkan oldu

Prof. Dr. Cengiz Sinan Özkan, California Riverside Üniversitesi, Makina Mühendisliği / Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde araştırmalarını sürdürüyor. 2020 TÜBİTAK Özel Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Özkan'a yeni nesil yüksek performanslı lityum iyon yeniden doldurulabilir piller ve süperkapasitörlerin geliştirilmesi ve bio-nano sistemler, moleküler nanoteknoloji ve nano-aygıtlar üzerine yaptığı çalışmaları ödülü getirdi.

2020 TÜBİTAK Teşvik Ödülleri 13 araştırmacıya verildi

2020 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri arasından Teşvik Ödülleri 13 araştırmacıya verildi. TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne layık görülen araştırmacılara ve çalışmalarına kısaca göz atalım;Dr. Öğr. Üyesi Bilge BAYTEKİNİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümünden Öğretim Üyesi Dr. Bilge Baytekin, TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne, elektrostatiğin moleküler mekanizmasının anlaşılması ve yalıtkanlarda elektrostatik yük birikiminin önlenmesi konularındaki araştırmaları için layık görüldü. Dr. Öğr. Üyesi Ferdi KARADAŞYine İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Karadaş'a da 2020 TÜBİTAK Teşvik Ödülü verileceği açıklandı. Dr. Karadaş, anorganik kimya alanında ‘suyun yükseltgenmesi alanında aktif katalizörlerin geliştirilmesi’ üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle ödülü kazandı. Prof. Dr. Sinem ÇÖLERİKoç Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Çöleri, telekomünikasyon alanında kablosuz sensör ağları, makineler arası kablosuz haberleşme ve araç haberleşmesi konularındaki nitelikli çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü. Doç. Dr. Mustafa Evren ERŞAHİNİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümünden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin, çevre mühendisliği alanında enerji verimli atıksu arıtımı ve dinamik membran teknolojisi hakkındaki araştırmalarıyla TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü kazandı. Doç. Dr. Mustafa Serdar ÖNSESDoç. Dr. Mustafa Serdar Önses ödülü, nanoteknoloji ile malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında malzemelerin kendiliğinden düzenlenmesi ile nanoyapılı yüzeylerin üretilmesi ve moleküler algılayıcılar, elektronik, çok fonksiyonlu kaplamalar, optoelektronik, enerji, kimlik doğrulama gibi farklı uygulamalar üzerine yaptığı çalışmalarla kazandı. Doç. Dr. Önses, Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Dr. Hakan USTAAbdullah Gül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Usta'ya malzeme bilimi ve nanoteknoloji alanında, moleküler mühendislik, organik optoelektronik malzemeler, nanoyapılar ve yeni nesil aygıtlar konularındaki çalışmaları için teşvik ödülü verildi.

Teşvik Ödülü'ne layık görülen sağlık bilimleri araştırmacıları

Prof. Dr. Elif ÇADIRCIProf. Dr. Elif Çadırcı, Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Dr. Çadırcı'ya ödülü, farmakoloji bilimine ve sağlık bilimleri temel alanına katkıda bulunabilecek birçok çalışmada yeni hastalıkların tedavisinde yeni reseptörlerin etkileri, var olan ajanların yeni endikasyonları ve etki mekanizmalarının aydınlatılması konularındaki çalışmaları getirdi. Doç. Dr. Aydan DAĞBezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümünde Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Aydan Dağ, ödüle, polimer kimyası alanında nanobiyoteknoloji ve malzeme bilimi üzerine çalışmaları nedeniyle layık görüldü. Doç. Dr. Tevfik Tamer ÖNDERKoç Üniversitesi Tıp Fakültesinde Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Tamer Önder Teşvik Ödülü'nü, hücre biyolojisi, kanser ve kök hücre alanlarındaki araştırmalarından dolayı aldı.

Sosyal bilimlerde araştırmalarını sürdüren dört akademisyen teşvik ödülü aldı

Dr. Öğr. Üyesi Selim Erdem AYTAÇ2020 TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'nden sosyal bilimler alanında verilen teşvik ödüllerinden biri Koç Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Selim Erdem Aytaç'a gitti. Dr. Aytaç, siyaset bilimi alanında siyasal davranış konularındaki çalışmalarından ötürü ödüle layık görüldü. Prof. Dr. Mehmet Efe BİRESSELİOĞLUSosyal bilimler alanında teşvik ödülü alan isimlerden biri İzmir Ekonomi Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu idi. Prof. Dr. Biresselioğlu'na ödülü, enerji ve çevre politikası yapım süreçleri, mevcut enerji ve çevre politikalarının analizi ve gelecek tasarımı, enerji güvenliği, enerji dönüşümünün ekonomik, sosyal, politik ve çevresel etkileri, toplumun karşılaştığı zorluklar konularındaki çalışmaları getirdi. Doç. Dr. Emre SELÇUKSabancı Üniversitesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümünden Doç. Dr. Emre Selçuk da sosyal bilimlerdeki çalışmaları ile teşvik ödülüne layık görüldü. Doç. Dr. Selçuk'a ödülü getiren çalışmaların konuları, psikoloji alanında sosyal ilişkilerin esenlik ve sağlığa etkileri olduğu açıklandı. Dr. Öğr. Üyesi Gaye SOLEYTÜBİTAK Teşvik Ödülü kazanan bir diğer isim ise Boğaziçi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Gaye Soley oldu. Dr. Soley, gelişim psikolojisi alanında algısal ve sosyal-bilişsel gelişim konularındaki çalışmalarından dolayı ödüle layık görüldü. Kaynak;TÜBİTAK