TÜBİTAK Ulusal Gözlem Etkinliği duyurusu yayınlandı. Bu yıl 25’incisi düzenlenen gözlem etkinliği 10-13 Ağustos’ta gerçekleşecek.

Bu yıl 25’incisi düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Etkinliği, 10-13 Ağustos tarihleri arasında 2000 metre yükseklikte, Antalya Saklıkent’te gerçekleşecek. Katılımcılar kura ile belirlenecek olup, başvuru için son tarih 7 Temmuz gece yarısı olarak belirlendi.TÜBİTAK, resmî web sayfasından yaptığı duyuruda, başvuru sisteminin 07.07.2023, Cuma günü saat 23.59’a kadar açık olacağını ve kura sonuçlarının 10 Temmuz Pazartesi günü ilan edileceğini belirtti. Kayıt menüsü altındaki bağlantıdan Gökyüzü Gözlem Etkinliğine başvuru yapılabileceği açıklandı.Etkinlikte her yaştan gökbilim meraklısı, profesyonel ve amatör astronomlarla bir araya gelebilecek. Etkinlik süresinde astronomi konulu sunumlar yapılıp, gökyüzü ve gökcisimleri katılımcılara tanıtılacak. Etkinlikte çeşitli yarışmalar, teleskopla çeşitli izlemler gerçekleşecek.

Antalya Saklıkent’te düzenlenecek olan etkinliğe il dışından katılacak kesin katılımcılar Antalya’ya kendi imkanlarıyla ulaşım sağlayacak. Yol ücretinin organizasyon tarafından karşılanmayacağı belirtildi. Yapılan duyuruda özel araçlarıyla gelecek katılımcıların etkinlik alanına kendi araçlarıyla direkt giriş yapabileceği vurgulandı. Akdeniz Üniversitesi Merkez Kampüsü girişinden etkinlik alanına ücretsiz servisler kalkacağı ifade edildi. Katılımcılar etkinlik alanında tamamen kendi imkanlarıyla konaklayacaktır. Etkinliğin yapılacağı alan 2500 metre yükseklikte olduğundan geceleri soğuk olma ihtimaline karşın katılımcıların kendi önlemlerini almaları gerektiği uyarısı yapıldı.Kesin katılımcılar için elektrik, su, duş, tuvalet gibi ihtiyaçlar için altyapı düzenlemesinin yapıldığı ve katılımcıların bu hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabileceği söylendi. Gözlem etkinliği süresince açık alanda gece ve gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, gözlemler, deneyler yapılacaktır. Katılımcıların kendilerine ait fotoğraf makinesi, teleskop, kameralarını serbestçe kullanabileceği ifade edildi. Çadırlı katılımcıların konaklama sırasında ışıldak, el fenerine ihtiyaç duyabileceği belirtildi. Gökyüzü gözlemlerinde kullanılacak olan Gök Haritası organizasyon tarafından katılımcılara hediye edilecektir.Etkinlik alanında katılımcılara ücretsiz olarak kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği sağlanacağı ifade edilirken, etkinlik süresinde alkol alımının yasak olduğu belirtildi. Etkinlik süresince bölgede tam donanımlı sağlık ekibinin bulunacağı, bölge güvenliğinin Jandarma denetiminde olacağı bu nedenle katılımcıların rahat olması gerektiği vurgulandı.Tüm bunlara ek olarak, toplu şarj cihazlarının sadece telefon ve tablet için olduğu ve sınırlı sayıda olması nedeniyle katılımcıların powerbank getirmelerinin önemli olduğu açıklandı.Katılımcıların sürekli kullandığı ilaçları, güneş gözlüğü ve kremlerini unutmamaları konusuna dikkat çekildi.

Kaynakça:TÜBİTAK