Tübitak'tan 100. yıl ödülleri verilecek. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 100. yıl ödülleri vereceğini duyurdu. Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik ödülleri olmak üzere toplam dört kategoride verilecek olan ödüller için başvurular alınmaya başlandı.

Bilime Önemli Katkılarda Bulunmuş Bilim İnsanları Ödüllendirilecek

TÜBİTAK bilim ödülü kategorisinden bahsederken, “Ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş hayattaki bilim insanlarına verilir” ifadelerini kullanıyor.Özel ödül ise bilim ödülünün eşdeğeri olarak kabul ediliyor. Yurt dışında yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına katkı sağlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, yaşayan bilim insanlarına veriliyor.Hizmet ve Teşvik ödülleri ise TÜBİTAK resmi sitesinde şöyle anlatılıyor; “Hizmet Ödülü: Ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişmesine üstün hizmetlerde bulunmuş kişilere verilir. Hizmet Ödülü için hayatta olmayan bilim insanları da aday gösterilebilir. Teşvik Ödülü: Yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş, Türkiye’de yerleşik hayattaki bilim insanlarına verilir”.

TÜBİTAK 100.Yıl Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri İçin Aday Gösterilmek Gerekiyor

Ödüllerin duyurulduğu resmi web sitesinde dört kategoriden daha önce ödül almış bilim insanları da görülebiliyor.TÜBİTAK 100. Yıl ödüllerinden Bilim, Özel ve Hizmet ödülleri için kişisel başvuru alınmıyor. Bu ödüller için bilim insanlarının aday gösterilmeleri gerekiyor. Teşvik ödülünde ise kişiler aday gösterilebilecekleri gibi, kişisel başvurularını da yapabiliyorlar.Tübitak her yıl verdiği Tübitak Teşvik Ödüllerini bu sene 100. yıla özel olarak veriyor.

TÜBİTAK Aday Gösterebilecekleri Açıkladı

100.Yıl Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödüllerine aday gösterebilecek kişiler şöyle sıralanıyor;

  • Geçmişte TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet Ödülü veya TÜBİTAK-TWAS Bilim Ödülü almış olanlar,
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK)
  • Türkiye Bilimler Akademisi Konseyi,
  • Üniversitelerin Senatoları,
  • Bilimsel ve teknolojik alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının en üst karar alma organları,
  • TÜBİTAK Ar-Ge ve Ar-Ge Kolaylık Birimleri Yönetim Kurulları ve TÜBİTAK Araştırma Grupları Yürütme Komiteleri (kendi faaliyet alanlarında)

Başvurular Resmi Web Sitesinden Yapılacak

Ödüllere başvuru ve adaylık işlemlerinin https://oduller.tubitak.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılacağını duyuran TÜBİTAK, “Ödüle başvuru yapacak aday ve aday gösteren kişi veya kurum/kuruluşun en üst yetkilisinin ARBİS’te güncel kaydının olması, yoksa “Yeni Kullanıcı Kaydı” gerçekleştirmesi ve talep edilen belgelerin Başvuru Sistemine eksiksiz yüklenmesi gerekmektedir. Başvuru aşaması tamamlandıktan sonra “Kabul Taahhüt ve Beyan Formu” aday ve aday gösteren kişi veya aday gösteren kurum/kuruluşun en üst yetkili yöneticisi tarafından e-imza ile imzalanmalıdır” şeklinde açıklama yaptı.Aday gösteren kişinin daha önce TÜBİTAK’tan aldığı ödül türü ve yılını başvuru esnasında sisteme yazması gerektiği belirtilerek; “Aday gösteren üniversite senatosu ise başvuru sisteminde rektörün imzası olmalıdır. TÜBİTAK Ödül başvurularına ilişkin iş ve işlemler hakkında rektör yardımcısına vekâlet verilmişse ya da başvurunun yapıldığı esnada rektör yardımcısı rektöre vekâlet ediyorsa ilgili vekâlet belgesi sisteme yüklenmelidir” ifadeleri paylaşıldı.

Son Gün 24 Temmuz!

Ödüller için başvuruların son tarihi ise 24 Temmuz 2023 Pazartesi günü saat 17.00 olarak belirlendi. Ödüllerin kazananları aynı yıl içerisinde belirlenen bir günde açıklanacak ve ödüller sahiplerine verilecek. TÜBİTAK 100. Yıl ödülleri için detaylı tüm bilgiler resmi internet sitesinde yer alıyor.Kaynak: https://tubitak.gov.tr/tr/haber/100-yil-tubitak-bilim-ozel-hizmet-ve-tesvik-odulleri-basvurulari-basladi