TRT Arşiv, trtarsiv.com adresinde hizmet vermeye başladı. Arşivde çok eski kayıtlar yer alıyor. Müzik programlarından filmlere, röportajlardan özel programlara kadar değişik pek çok videonun bulunuyor. Örneğin TRT'nin İstiklal Marşı ile yayın açılışı olan bu videodan, Uğur Dündar'ın ilginç röportajlarına kadar pek çok kayda erişmek mümkün.

TRT Arşiv ve Bilim Programları

Bu kayıtların içinde dönemine ait bilimsel ve teknolojik gelişmeleri anlatan pek çok program da bulunuyor. Dönemin bilimsel ve teknolojik gelişmelerinin kronolojik bir kaydı olmasının yanı sıra, o dönemde nasıl değerlendirildiğini görmek içinde önemli kayıtlar. Ayrıca Hacettepe, ODTÜ gibi pek çok üniversiteye ait kayda da TRT Arşiv üzerinden ulaşmak mümkün. Bunların yanı sıra, çeşitli programların içinde yer alan önemli bölümleri ise kısa videolar olarak TRT Arşiv'de bulabiliyorsunuz. Örneğin Uğur Dündar'ın programından sadece Türkan Saylan ile Cüzzam hastalığına dikkat çeken röportaj kesitine ulaşabiliyorsunuz.

Ya da Apollo 12'nin 1969'da Charles Conrad, Richard Gordon ve Alan Bean'in Ay görevine dair videosuna, Ay'da atılan adımların kayıtlarına da TRT Arşiv'den ulaşmak mümkün.

Arşiv'de en çok dikkat çeken bilimsel programlardan "Bilim ve Teknik" programıyla "Bilim ve Yaşam" programlarını inceledik. 1984 yılında ve 2001 yılında yayınlanan bu programların her ikisinde de geleceğe vurgu yapılması aslında bilimin hiç bir zaman değerini yitirmediğini göstermesi açısından önemli.

Bilim ve Teknik

TRT'nin özellikle gençlere yönelik olarak yayınladığı bir program "Bilim ve Teknik" programı. Örgün öğretime devam eden öğrencilerin bilimsel ve teknik konular hakkında bilgilenmesini sağlayan program, öğrencilerin bu alanlara ilgi duyması için de çekilmiştir. Alp Öyken'in sunuculuğunda hazırlanan programın ilk bölümünde Marie Curie, atom enerjisi ve entegre devreler işlenmiştir. 1984 yılında yayınlanan bölüm, 15 günde bir yayınlanıyordu. Güncel haberler ve ayrıca bilim tarihine yer veren bir programdır. Ayrıca bölüm sonunda da satranç problemleri ele alınmaktadır.

Bilim ve Yaşam

TRT'de 2001 yılında yayımlanan bu bilimsel program, haftalık yayınlanmakydı. BİTAV (Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı) tarafından çekilen bu yapım 124 hafta boyunca yayınlanmıştır. Hatta 2003 yılında TRT2 kanalında en yüksek izlenme oranlarına da ulaşmıştır. Ayrıca Sedat Simavi Gazeteciler Cemiyeti'nin yılın belgeseli ödülünüde almıştır. Bilim ve yaşam Rüştü Asyalı'nın bir sahil kenarında yaptığı açılış konuşmasıyla 1. bölümünde seyircilerinin karşısına çıkmıştır.