Trabzon'a bağlı Tonya'da bir vaşak silahla öldürülmüş olarak bulundu.Tonya Kalınçamlı Mahallesi Keçi Gölü Semtinde taşkın koruma duvarı üzerinde bir vaşağın hareketsiz yattığı fark edildi. Yanına yaklaşan vatandaşlar hayvanın ölmüş olduğunu görüp, durumu jandarmaya bildirdi. Olay yerine gelen jandarma, avlanması yasak olan ve koruma altındaki vaşağın silahla vurularak öldürüldüğünü tespit etti. Vaşak, Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğüne teslim edildi.Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve koruma altındaki vaşağı vuran kişileri tespit edebilmek için çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Vaşak Nasıl Bir Canlıdır?

Utah Üniversitesi'nde araştırmacı olan ve National Geographic kaşifi olan Dr. Çağan Şekercioğlu ve Türkiye'de kurduğu Kuzey Doğa Derneği ile yaptıkları vaşak çalışmasını TRT Belgesel yayınlamıştı. Vaşaklar hakkında detaylı bilgi ve çalışmaların anlatıldığı bu belgeseli YouTube üzerinden izleyebilirsiniz.https://youtu.be/m6Y7tiTjw10

Vaşakların ekolojisi

Geçtiğimiz aylarda Kastamonu Üniversitesi araştırmacısı olan Dr. Anıl Soyumert ve ekibi Batı Karadeniz bölgesinde yaşayan vaşakların ekolojisini aydınlatan önemli bir çalışma yayınladılar. Bu çalışmaya göre Batı Karadeniz'de yaşayan vaşaklar Avrupa'da yaşayan vaşaklara göre daha fazla yabani tavşan avlamayı tercih ediyor.Detaylar için: www.ekoevo.org/vasaklar-kimin-pesindeSoyumert, Anıl, Alper Ertürk, and Çağatay Tavşanoğlu. “The importance of lagomorphs for the Eurasian lynx in Western Asia: results from a large scale camera-trapping survey in Turkey.” Mammalian Biology (2019)