18 Haziran’da batık gemi Titanik’i görmek için dalış yapan OceanGate Titan denizaltından dalıştan birkaç saat sonra haber alınamadı. Yetkililer ancak 22 Haziran Perşembe günü ulaştıkları denizaltı hakkında patlama olasılığının çok yüksek olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz günlerde ise OceanGate Titan’a ait büyük parçalar bulunduğu ve bulgularda insan kalıntılarına rastlandığı açıklandı. Bu açıklama patlama olduğunu kesinleştirdi. Peki OceanGate Titan neden patladı? Teknik aksaklıklar patlamada rol alıyor mu?

Basınç Nedir?

Basınç, kelime anlamıyla maddelerin bulundukları yüzeye uyguladıkları kuvvettir. Basıncın farklı formları vardır. Bu formlardan bir tanesi sıvı basıncıdır. Sıvı basıncı direkt olarak derinlik ve yer çekimine bağlıdır. Öz kütle ve derinlik arttıkça basınç artar. Derinlik ve basınç arasında nasıl bir ilişki söz konusu? OceanGate Titan bu konunun neresinde?

Derinlik ve Basınç İlişkisi

Bir nesne deniz veya okyanusta ne kadar derine dalarsa etrafında artan suyun ağırlığıyla nesneye yaptığı basınçta artar. Uzmanların açıklamalarına göre, 3.800 metre derinlikteki batık Titanik, okyanus yüzeyindekilerden yaklaşık 390 kat daha fazla basınca maruz kalmakta.Stockholm Üniversitesi Dayanıklılık Merkezi Okyanus Araştırmacısı Robert Blasiak, yaptığı açıklamada 3.800 metre derinlikteki Titanik ve etrafındaki nesnelerin maruz kaldığı basıncın araba lastiği basıncından 200 kat fazla olduğunu söyledi. Blasiak, deniz seviyesinden 3.800 metre aşağı ancak kalın çeperli dalgıç bir geminin inebileceğini söyledi.OceanGate Titan’ın oyun koluyla yönetilmesi, asansör düğmesine benzeyen yalnızca bir düğmeye sahip olması birçok araştırmacı ve uzman tarafından yorumlanıp teknik aksaklıklar dile getirilmişti.Tartışılan bu sorunlar patlama ve basınçla ilişkilendirilse de bilimsel bir açıklama gelmemişti. Bugünlerde OceanGate Titan'ın gövdesinin fazla basınca dayanamayacağı konuşuluyor. OceanGate Titan’ın karbon fiber ve titanyum gövdesiyle, maksimum 4.000 metre derinliğe inebileceği ifade ediliyor. Uzmanlar tarafından maksimum seviyeye ulaşmanın büyük risk taşıdığını söyleniyor. Bu nedenle OceanGate Titan’ın 2.000-3.000 metre derinlikte kalması gerektiği belirtiliyor.Denize dalış yaptıkça her 10 metrede bir basınç arttığı düşünülürse, batık gemi Titanik 380 Atmosfer basınç seviyesindedir. OceanGate Titan’ın birkaç parçasının batık gemi Titanik’in yanında bulunduğu açıklamasına dayanarak, 380 Atmosfer basınca dayanamadığı ve 4.000 metre maksimum dalışının olmadığı ifade ediliyor.Kaynakça:BBCWikipedia