14 Mart Tıp Bayramı, ülke genelinde çeşitli etkinlikler ve konferanslar ile kutlanacak. Birçok üniversite ve hastane, Tıp Bayramı'nı kutlayan mesajlar yayınladı.14 Mart Tıp Bayramı, Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire isimli tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827'nin referans alınmasıyla belirlendi. Bu eğitim kurumu, ülkemizdeki modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Tıp Bayramı'nın tarihçesine baktığımızda, ilk kutlamanın 1. Dünya Savaşı'na kadar gittiğini görüyoruz. İstanbul'un işgaline karşı 1919 yılında tıp öğrencileri bir tepki olarak ilk kez Tıp Bayramı'nı kutladı. Bu kutlamaya dönemin ünlü doktorları Dr.Fevzi Paşa, Dr.Besim Ömer Paşa, Dr.Akil Muhtar (Özden) de katıldı.

İlk modern tıp okulu 14 Mart 1827'de açıldı

Yenilikçi padişah II. Mahmut, hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi'nin de katkılarıyla batılı anlamda ilk tıp okulunu 14 Mart 1827'de kurdu. İsmi Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire olan bu okul, Şehzadebaşı'nda Tulumbacıbaşı Konağı'nda idi. Ülkemizde tıp bayramının 14 Mart olarak kabul edilmesinin sebebi de okulun kuruluş yılıdır.Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, 1933 yılında İstanbul Üniversitesi'ne dâhil oldu. 1945'te Ankara Tıp Fakültesi, 1954'te Ege Tıp Fakültesi kuruldu.

Üniversiteler kutlama mesajları yayınladı

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, üniversitenin resmi internet sitesinde yayınlan mesajıyla Tıp Bayram'nı kutladı. Uslan, "Yüce halkımızın sağlığını korumayı varoluş biçimi olarak gören hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı'nı en içten dileklerimle kutlarım." ifadelerini kullandı.Hacettepe Üniverisitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen de bir kutlama mesajı yayınladı. Özen, sağlık çalışanlarının iş yüküne ve sektördeki sorunlara değindi. Ülkemizdeki sağlık çalışanlarının sorunlarının aynı zamanda hastaların da içinde olduğu sistemin sorunu olduğunu ifade etti. Bu konuda çalışanı ile hastasını birbirinden ayırmadan politikaların uygulanması gerektiğini düşünen Prof. Dr. Özen, ancak gerçek bir iyileştirmenin bu şekilde sağlanacağını bildirdi. İşini seven bir hekim olduğunu vurgulayan Özen, mesajının sonunda, "Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversite Hastaneleri ve Hacettepeli sağlık çalışanları ile her zaman gurur duydum ve biliyorum ki aynı gururu sizler de yüreğinizde hissetmektesiniz. Tüm Hacettepeli sağlık çalışanlarını saygıyla selamlıyor ve aramızda olmayan meslektaşlarımızı rahmetle anıyorum." diyerek 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.

Ufuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Tıp Bayramı Maratonu
<em>Foto; Ufuk Üniversitesi</em>

Ufuk Üniversitesi ise Tıp Bayramı'nın 100. yılı vesilesiyle 9 Mart tarihinde Eymir Gölü'nde maraton koşusu gerçekleştirdi. Maratona, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi ile TOBB Üniversitesi Tıp Fakülteleri'nden ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi'nden koşucular da katıldı. Yaklaşık 100 koşucunun katıldığı maratonda birinciliği, Hacettepe Üniversitesi'nde asistan doktor olan Öner Özkan kazandı.Twitter'da 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayan üniversitelerin paylaşımları;https://twitter.com/baskentunv/status/1106090213359738880https://twitter.com/YeditepeUni/status/1106097996092055552https://twitter.com/medipolunv/status/1106064336907313153https://twitter.com/bezmialem/status/1106065511429877760Kaynak; TusemHacettepe ÜniversitesiGazi ÜniversitesiUfuk Üniversitesi