Photoshop gibi basitçe üzerinde oynanan sahneler yerine yeni bir sahtecilik türü doğdu: Deepfake. Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan, sinematografiye yeni bir boyut getiren ve art niyetli kullanıldığında tehdit unsuru olabilecek “deepfake” hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Kelime itibariyle “sahte derinlik” anlamına gelen deepfake’in ilk örneği 2017 yılında ortaya çıktı. 2017 yılından bu yana deepfake ile birçok ünlü isim filmlerde oynatıldı. Adını sıklıkla duyduğumuz deepfake teknolojisi için taklit edilecek kişinin yüz fotoğrafı ile yüksek gerçekçiliğe sahip konuşan, gülen ya da yüz ifadelerini kullanan sahte videolar üretilmesi mümkün. Bununla birlikte, deepfake herhangi bir videodaki konuşmayı değiştirebiliyor.Farklı sistemler kullanılarak videolar elde edilen deepfake teknolojisi ile herhangi bir konuşmacının söylediklerinin değiştirilmesi oldukça mümkün. Söz konusu teknolojinin bir konuşmayı değiştirebilmesi için bir yazının kopyalanıp yapıştırılması kadar kolay hale geldiği konuşuluyor.Sinema sektöründe de sıkça kullanılan deepfake ile yanlış çekilmiş bir sahnenin tekrar çekilmesine gerek kalmıyor. Bununla birlikte hayatta olmayan kişiler canlandırıp sinema filmlerinde oynatılabiliyor. Örneğin Mona Lisa tablosunun yeniden canlandırılmış videolarını araştırmacılar geçtiğimiz günlerde Youtube ’de yayımladı. Üstelik deepfake uygulaması sadece sinema ve videolar için kullanılmıyor. Deepfake sesler için de çok sayıda uygulama bulunuyor. Hızla büyüyen bu sektör artık, sesi kopyalanan kişinin bir saatlik sesiyle derin öğrenme algoritmaları kullanılarak deepfake sesler oluşturabiliyor.

Deepfake Nasıl Uygulanıyor?

Uzmanlar deepfake oluşturmanın birçok yönteminin olduğunu söylüyor. En yaygın kullanılan yöntemin yüz değiştirme tekniği kullanarak otomatik kodlayıcıları içeren derin sinir ağlarının kullanımıyla yapıldığı biliniyor. Deepfake, önce hedef video belirlenerek ardından hedefe eklemek istenilen kişinin video kliplerinden oluşan bir yapı oluşturularak yapılıyor. Diğer bir yöntemin iki algoritma kullanımına dayandığı bilinirken üçüncü seçeneğin ise iki algoritmanın birlikte çalıştığı üretken rakip ağların yardımıyla oluştuğu anlatılıyor.Uzmanlar deepfake yönteminin medya okuryazarlığı sorununun olduğu bir dönemde ortaya çıktığını ve deepfake videolarıyla ortaya çıkan zararlı olabilecek içeriklerin birçok kişi tarafından kolayca kabul edileceği kanısında.

Deepfake Videolar Nasıl Anlaşılır?

Uzmanlar deepfake videoları ortaya çıkaran birkaç gösterge olduğunu söylüyor. Mevcut deepfake videolarının özellikle göz kırpma hareketlerinde sorun yaşadığı görülüyor. Kişinin anormal göz kırpma hareketleri deepfake videoları ele veriyor. Bununla birlikte deepfake videolarda kişinin cildi doğal olmayan şekilde yumuşak görünebilir.Çoğu zaman deepfake videolarında aydınlatma doğal değildir. Normalden daha fazla veya daha az ışığın olduğu videolardan şüphelenmelisiniz.Uzmanlar deepfake uygulamalarının zamanla daha iyi geleceğini öne sürüyor. Art niyetli kullanımda kaotik durumlar oluşturabileceği düşünülen deepfake videolar önümüzdeki süreçler için tehlike arz ediyor.