Bilim insanları Tazmanya canavarı olarak bilinen Sarcophilus harrisii 'nin sütünün dirençli bakterileri öldürdüğünü ortaya çıkardı.
Yoğun antibiyotik kullanımı gibi sebeplerden dolayı pek çok bakteri artık antibiyotiklere direnç geliştirmiş durumda ve pek çok bilim insanı bu sorun için çözüm aramakta. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Margaret Chan bu konuya dikkat çekmiş ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit olarak orataya çıkacağını işaret etmişti. Ayrıca 2050 yılında dirençli bakterilerin 10 milyon insanın ölümünden sorumlu olacağından endişe edilmekte.[share]
[/share]Doktora çalışmalarını sürdüren biyolog Emma Peel ve araştırma ekibi de bu konu üzerine yaptıkları çalışma ile 25 farklı bakteri üzerinde tazmanya canavarı sütünde bulunan bileşiklerin etkili olduğunu ortaya çıkarmışlar. Sadece dirençli bakterilere değil, çoklu direnci olan bakterilere karşıda etkinliği olduğunu göstermişler.
Metsilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), Candida krusei, Cryptococcus gattii, vankomisin dirençli enterococcus gibi pek çok önemli patojene karşı öldürücü olabilen peptidleri (protein parçacıkları) Tazmanya canavarının sütünde tespit etmişler. Saha-CATH5 ve Saha-CATH6 olmak üzere iki varyetesi bulunan bu peptidlerin ayrıca genel anti-fungallardan (mantar ilacı) altı kat daha etkili olduğunu gözlemlemişler.
Çalışmada Peel ve araştırmacılar Tazmanya canavarının genomunu inceleyerek anne sütünde doğal oalrak bulunabilecek peptidleri aramışlar ve altı aday molekül belirlemişler. Cathelicidins oalrak anılan bu grubu araştırmalarının sonucunda ise Saha-CATH5 VE Saha-CATH6'yı belirlemişler. Bu araştırmaya temel olarak 90 gün boyunca immün sistmei gelişmeyen yavruların nasıl sağlıklı olarak hayatta kaldığını araştırarak başlayan ekip sonucunda insanlar için tehlikeli oalbilecek patojenlere karşı antibakteriyel özellikte moleküller keşfetmişler.
Scientific Reportshttp://www.smh.com.au/technology/sci-tech/devils-milk-could-be-the-killer-ingredient-in-war-on-superbugs-20161014-gs29l5.html