Japonya’daki araştırmacılar tavukların gıdaklama seslerini yapay zekayla çevirebileceklerini açıkladılar. Peki tavuk sesleri nasıl çözümlenebilir? Yapay zekanın bu konuda etkisi nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde…

Tavukların duygusal durumlarını yorumlayabilecek bir sistem geliştiren bilim insanları, bu sistemin korku, öfke, açlık gibi duyguları tanımlayabileceğini belirtiyor. Duyguların, derin duygusal analiz öğrenmesi olarak adlandırılan yapay zekâ tekniğiyle açığa çıkarılacağını söyleyen araştırmacılar, söz konusu tekniğin karmaşık matematiksel algoritmalara dayandığını belirttiler. Tekniğin tavukların değişken seslerinde dahi kullanılabileceği öngörülüyor.

80 Tavuktan Örnek Sesler Alındı

Söz konusu araştırma ekibi, yapay zeka sisteminin test edebilmesi için 80 tavuktan farklı örnekler aldı ve analiz edildi. Sonraki süreçte ses kaydı örnekleri kuşların duygusal durumlarıyla ilişkilendirmek adına algoritmaya eklendi. Ardından sekiz hayvan psikoloğu ve veteriner cerrahtan oluşan bir ekiple sesler değerlendirildi ve yüksek bir doğrulukla tespit edilebildiği görüldü. Araştırma ekipleri deneyimlerinin sonucunda tavukların duygusal durumlarını ses sinyallerine göre tanımak için yapay zekâ ve makine öğrenimi tekniklerini kullanma potansiyelini gösterdiğini söylediler. Çalışma hakkında olumlu gelişmeler kaydedildiğini gösteren bu açıklama sonrasında elde edilen verilere şüpheli yaklaşılması gerektiğinin altı çizildi. Yapılan araştırmanın hakem değerlendirmesinden geçme olasılığı yüksek ancak olumsuz sonuçlar alınsa da yapay zekanın yaratıcı gelişmelerinin hayvanlar ve insanlar arasında iyi bir ilişki geliştirileceği kesin.Bu gelişmenin bilim adına büyük bir sıçrama olduğunun altını çizen bilim insanları, bu gelişmenin sadece bir başlangıç olduğunu anlattı. AI ve ML tekniklerinin bu projede etkin olması neticesinde diğer hayvanlara uyarlanabileceği ifade ediliyor. Özellikle hayvanlara odaklanarak projenin daha fazla geliştirilebileceği umuluyor.Hayvanların ne hissettiği konusuna odaklanan projede, amaç hayvanların ne hissettiğini öğrenip onlar için daha yaşanabilir bir hayat inşa edebilmek.

Kaynakça:Independent