Yapılan bir araştırmaya göre hayvanlara verilen taurin takviyesi, ömürlerinin daha uzun olmasını sağlıyor. Yaşlanan fareler, maymunlar ve solucanlar yüksek miktarda taurinle beslendiğinde daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşayabiliyor.Hayvanlarda bulunan taurin amino asiti, onlar yaşlanmaya başladığında azalma sürecine giriyor. Yaşlandıkça gerçekleşen taurin kaybı, taurin takviyeleriyle telafi edilmeye çalışılıyor. Araştırmacılara göre bu takviyeler hayvanlarda yaşa bağlı sağlık sorunlarının gelişmesini geciktirebiliyor.
Bulgular İnsanlarda Da İşe Yarar Mı?
Bilim insanları, yaşlanma konusunda pek çok faktörün etkili olduğunu ve bu yeni bulguların insanlarda işe yarayıp yaramayacağı hakkında net bilginin bulunmadığını söylüyor. Ancak çalışma, insanların sağlıklı kalması ve daha uzun yaşaması için etkili olabilecek tedavilerle ilgili gelecekteki araştırmalara ışık tutabilir.New York’daki Columbia Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan genetikçi Dr. Vijay Yadav, basın toplantısında çalışmanın ortak yazarı olarak, “İnsanlarda çok merkezli, çok uluslu bir müdahale denemesine bakıyoruz. Bu yolculuğa çıktığımız için çok heyecanlıyız” dedi.
Taurin Takviyesi Hayvan Ve İnsan Sağlığı İle İlişkilendirilebilir Mi?
Yaşlanmayla birlikte gelen sağlıktaki düşüş son yirmi yıldır bilim insanlarının araştırma konusu oldu. Dr. Yadav ve meslektaşları; metabolitler, hormonlar ve mikro besinler dâhil olmak üzere yaşlanmayla bağlantılı kimyasalların kan seviyelerindeki değişikliklerini inceliyor. Taurine odaklanmayı seçmelerinin nedeni ise; önceki çalışmalarda onun bağışıklık, kemik sağlığı ve sinir sistemi işlevi dâhil olmak üzere hayvan ve insan sağlığının çeşitli yönleriyle ilişkilendirilmesi olarak açıklanıyor.
Vücudun Biyolojik Yaşı Tersine Çevrilebilir
Çalışmada araştırmacılar farelerin, insanların ve maymunların taurinlerindeki kan konsantrasyonlarını ölçtüler. Ölçüm sonucunda taurin seviyelerinin yaşla birlikte düştüğü sonucuna ulaştılar. Çalışmada 15 yaşındaki maymunların kanlarındaki taurin oranı, 5 yaşındaki maymunlara göre yüzde 85 daha az olarak saptandı.Bu seviye düşüşlerinin yaşlanmaya etkili mi olduğu ya da yaşlanmanın sonucunda mı oluştuğu konusu ise tam belli değildi. Bunun için araştırma ekibi bir grup fareye günlük olarak bir taurin solüsyonu verdi. Bu hayvanların yaşam süreleri, fazladan taurin verilmeyen kontrol gruplarındaki hayvanlara kıyasla dişilerde yaklaşık yüzde 12 ve erkeklerde yüzde 10 arttı.Taurin takviyesi verilen fareler, kas dayanıklılığı ve gücündeki artışlar dâhil olmak üzere çeşitli sağlık gelişmeleri yaşadılar. Dişiler, depresyon ve anksiyete ile ilişkili davranışlarda bir azalmaya ve güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemine sahip oldu.Araştırmacılar ayrıca Caenorhabditis elegans solucanlarına ve orta yaşlı rhesus maymunlarına ( Macaca mulatta ) taurin içeren yiyecekler verdiler. Taurinle beslenen solucanlar, bir kontrol grubundan daha uzun yaşadı ve ortalama olarak daha sağlıklıydı. Maymunlar daha düşük vücut ağırlıklarına, daha yoğun kemiklere ve daha az karaciğer hasarı belirtilerine sahipti.
Taurin: Hücrelerin Koruyucusu
Mexico City'deki Ulusal Özerk Meksika Üniversitesi'nden biyolog Herminia Pasantes, sonuçların "taurinin hücrelerin koruyucusu olduğunu ve hayatta kalmalarını desteklediğini" gösteren hücresel düzeydeki araştırmalarla uyumlu olduğunu söyledi. Bu prensibi canlı organizmalarda keşfettiği için çalışmayı övdü. Bununla birlikte, yaşlanmanın karmaşık olduğu ve taurinin tek başına ya da yokluğunun süreci tetikleyen ya da yönlendiren şey olmadığı konusunda uyarıda bulundu.Yazarlar, taurinin gerçekte hücreleri moleküler düzeyde etkilediği, kimyasal mekanizmaların tam olarak anlaşılmadığını kabul ediyor. Basın toplantısında Dr. Yadav, insanlara sağlığı korumak veya yaşlanmayı yavaşlatmak için reçetesiz taurin takviyesi tüketmelerini tavsiye etmeyeceklerini söyledi.Dr. Yadav, “Taurinin hücrelerde ve farklı organlarda ortaya çıkardığı ilk olayların neler olduğuna bakıyoruz. Ancak o zaman belirli mekanizmaları hedef alabileceğiz” dedi.Kaynak: nature.com/articles/d41586-023-01910-4 utm_medium=Social&utm_campaign=nature&utm_source=Twitter#Echobox=1686326374