Türkiye’de iki yeni tatlı su balığı türü keşfedildi. Bu balıklara duygusal arka olana sahip isimler verildi. Makale 28 Haziran 2023 tarihinde yayımlandı. Yeni balık türlerini, bunların isimlerini ve yayımlanan makaleyi Doç. Dr. Baran Yoğurtçuoğlu sosyal medya hesabından duyurdu.

Doğu Akdeniz Havzasında İki Yeni Tatlı Su Balığı

“Doğu Akdeniz Havzasından İki Yeni Tatlı Su Balığı (Teleostei: Blenniidae)” başlıklı makalede; Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Fitnat Güler Ekmekçi ve Doç. Dr. Baran Yoğurtçuoğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri ve Su Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Cüneyt Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ve Doğa Bilimleri Müzesi Leibniz Evrim ve Biyolojik Çeşitlilik Bilimi Enstitüsü’nden Dr. Jörg Freyhof’un isimleri yer alıyor.

İki Yeni Salariopsis Türü Tanımlandı

Doğu Akdeniz havzasından iki yeni Salariopsis türünün tanımlandığı belirtilen makalede, “Antalya Körfezi'nden Ürdün'ün doğusundan yeni bir tür olan Salariopsis burcuae , genellikle 9. yörünge çevresindeki duyusal gözeneği örtmeyen kısa bir cirrus ve yanakta sıralar veya bantlar halinde organize olmayan birçok küçük siyah nokta ile karakterize edilir. Yeni tür, en yakın akrabası olan S. fluviatilis'ten sitokrom-c-oksidaz alt birim 1 (COI) barkodlama bölgesinde %4,1'lik bir K2P dizi farklılığı gösteriyor. Salariopsis renatorum, yukarı Ceyhan drenajından ve Arsuz'daki bir kıyı deresinden gelen yeni tür, dallanmamış supraocular tentacle, siyah yanal çizgi gözenekleri, kısa bir burun ve yanağın üst kısmında ve yanakta siyah noktaların olmaması ile ayırt edilir. COI barkod bölgesindeki %8,8'lik K2P moleküler mesafesi ile coğrafi olarak en yakın akrabası S. burcuae'den de ayrılır” şeklinde anlatıldı.

Türlerden Biri 6 Şubat Depreminde Kaybettiklerimize Adandı

Sosyal medya hesabından makaleyi duyurarak ihtiyolojinin (balık bilimi) bazen bilimsel bir arayışın ötesine geçtiğini belirten Doç. Dr. Baran Yoğurtçuoğlu, “Örneğin, keşfettiğimiz iki yeni tatlı su balık türünün yayınlandığı son makalemiz derin duygusal anlam içeriyor. Türlerden birini 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz canların anısına, diğerini de sevgili eşime atfettik” dedi.Keşfedilen tatlı su balığı türlerine verilen isimleri açıklayan Doç. Dr. Yoğurtçuoğlu, “Salariopsis renatorum, "renātus" (Latince yenilenme) kelimesinden esinlenerek, 6 Şubat depremi kaybettiklerimize adandı. Bilimsel literatüre daha önce konu olmamış bu tür, çok farklı bir genetik soy ve bilim için gerçek bir yeni keşif” ifadelerini kullandı.

Diğer Tür İse İsmini Burcu Yoğurtçuoğlu'ndan Alıyor

Bir diğer balığı isimlendirirken eşinin isminden esinlendiğini söyleyen Doç. Dr. Yoğurtçuoğlu, “Salariopsis burcuae uzun zamandır Doğu Akdeniz havzasında tanımlanmayı bekleyen bir tür. Adını ilham kaynağım ve hayattaki en sağlam desteğim olan canım eşim Burcu Yoğurtçuoğlu'ndan alıyor” dedi.Kaynak: