Caretta carettaların Akdeniz'deki en büyük yuvalama alanındaki düzleştirme işlemi büyük tepkilere yol açmıştı. Geçtiğimiz günlerde tarla gibi iş makineleri ve traktörlerle sürülen yuvalama alanında 50 yuvanın kaybolduğu açıklanmıştı. Şimdi yeni bilgilere göre kaybolan yuva sayısının 100'ün üstünde olduğu ifade edildi.Kundu, Kadriye, Belek, Boğazkent ve Denizkent'ten oluşan yaklaşık 30 kilometrelik sahil caretta carettaların Akdeniz'deki en büyük yuvalama alanlarını oluşturuyor. Boğazkent kumsalında yapılan sürülme işleminin ardından kaybolan yuva sayısı incelemeler sonucunda 100'ün üzerine çıktı ve sürülen alanın 1000 değil, 2 bin 320 metre olduğu anlaşıldı.

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), sürülen üç alanda kaybolan yuvaları tespit etmeye çalışıyor. EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, Boğazkent sahilinde ilk aşamada belirledikleri ve yaklaşık 1000 metrelik kumsalda iş makineleri ve traktörlerle gerçekleşen düzleştirme işleminin, aynı sahilin bir başka bölgesinde daha tespit edildiğini söyledi. Boğazkent sahilinin toplam 6.7 kilometre olduğunu ifade eden Canbolat, incelemeler sonunda toplam 3'e çıkan sürülen alanlarda otellerin olmadığını ekledi.

Canbolat, bugüne kadar 30 kilometrelik sahilde toplam yuva sayısının 700'ü aştığını, Boğazkent kısmındaki yuva sayısının ise 250'nin üstünde olduğunu belirterek, "Düzlenen alanlar nedeniyle Boğazkent'te işaretli yuvaların önemli kısmı kayboldu." dedi. Caretta yuvalarının yerlerini taş ve çubuklarla yaptıkları işaretlemenin yanı sıra GPRS'le belirlemeye çalıştıklarını anlatan Canbolat, "Ancak yumurtaların bırakıldığı alan 20 cm çapında. GPRS'de 2-3 metrelik sapma olabiliyor. O yüzden tam noktalarını bulmak çok zor olacak veya bulamayacağız. Kumsal için artık doğal sürecin beklenmesi gerekiyor. Kumsal dinamik bir yapı olduğu için rüzgar ve dalgalarla bir yılda eski halini alır. Ancak bir daha böyle bir faaliyetin kesinlikle yapılmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak; Sputnik