Bilim insanları oda sıcaklığında süper iletkenler geliştirdiklerini iddia ediyorlar. Konuya dair yazılan makale şu anda hakem değerlendirme sürecinde. Bu nedenle de bilim camiası kendi içerisinde bu haberi tartışıyor.

Süper İletkenler Hayatımızı Büyük Ölçüde Etkileyebilir

Bilim insanları ortam sıcaklığındaki süper iletkenlerin hayatımıza büyük etkileri olduğunu söylüyor.Yalnızca ABD'de her yıl 100 milyar kWh elektrik, iletim kayıpları nedeniyle boşa gidiyor. Bu, 7/24 çalışan en büyük 3 nükleer reaktöre eşdeğer kabul ediliyor. Böyle bir durumda süper iletkenlik, yüksek gerilim ve akımlarda kayıpsız elektrik iletimi sağlayabilir.

Son Derece Temel Laboratuvar Ekipmanlarıyla Hazırlanabiliyor

Yazarlara göre, LK-99 materyali son derece temel laboratuvar ekipmanlarıyla (havan ve tokmak, temel vakum ve fırın) yaklaşık 34 saatte hazırlanabiliyor. Ayrıca bu sonuçlar günler-haftalar içinde tekrarlanabiliyor.Nükleer füzyon reaktörleri, plazma hapsi için süper iletkenlere dayanıyor. Modern tasarımlar, LN2 veya Liquid He ile soğutulan RBCO/YBCO süper iletkenlerini kullanıyor, bu da büyük bir sıcaklık gradyanı ve zorlu bir çalışma yaratıyor. Ortam süper iletkenleri, bir dizi yeni reaktör tasarımını da mümkün kılabiliyor.Kuantum bilgisayarlar, kuantum bitlerdeki tutarlılığı korumak için süper iletkenler kullanıyor. Sıcaklık ve basınçtaki küçük değişiklikler, çalışma sırasında tüm kuantum bilgisayarların başarısız olmasına neden olabiliyor.

Artık Telefonlar Aşırı Isınmayacak

Süper iletkenler, piyasadaki en iyi piller olarak nitelendiriliyor. Sadece bir akım vermek ve ihtiyaç olana kadar bobinde tutmak gerekiyor. Önceden bu tip bir teknolojinin bakımı çok maliyetli olabilirken, yeni çalışma sayesinde tamamen uygulanabilir olduğu iddia ediliyor.Bilim insanları, artık ultra verimli bilgisayar çipleri süper iletkenlerle çalışırken 0 direnç kaybına sahip olacaklarını söylüyor. Bu da en basit örnekle, artık uzun süren veya yoğun akıllı telefon kullanımlarınızda, telefonunuzun aşırı ısınmayacağı anlamına geliyor. Bu teknolojiyle cihazlarınız için soğutma fanlarına ihtiyaç duymayabilirsiniz.Kaynak: