SpaceX, geçtiğimiz hafta tarih yazdı! Geçen hafta yapılan uçuşta, daha önce uzaya gidip daha sonra başarıyla geri dönen bir roketi tekrar uzaya başarıyla gönderdi. Böylece tarihte bir ilke imza attı ve tekrar kullanılabilen roketi resmen geliştirdiğini göstermiş oldu. 30 Mart'ta SES-10 görevinde, daha önceden kullanılmış Falkon 9 roketini kullanan ve böylece ilk kez bir roketi ikinci kez kullanan SpaceX, bu hamlesiyle uzay taşımacılığında çığır açmış oldu.

SES-10 görevinde 11 ay önce kullanılmış olan Falcon 9 roketi tekrar kullanıldı. Roket daha önce 8 Nisan 2016'da CRS-8 görevinde kullanılmıştı. Falcon 9 SES-10 görevinde iniş yaparke ineceği "Of Course I Still Love You" insansız gemisinden gelen sinyallerin bir anda kesilmesi misyonu canlı izleyen pek çok kişide üzüntü yarattı. Canlı yayında görüntü geri geldiğinde, roket insansız gemiye inişini gerçekleştirmişti.

"Of Course I Still Love You"

"Tabi ki seni hala seviyorum" aslında sıradan söylenmiş bir sözden öte, otonom uzaylimanı insansız gemisi olarak anılabilecek mavnadan türetilmiş bir roket iniş rampası."Of Course I Still Love You" SpaceX'in geliştirdiği ve kullandığı ikinci iniş rampası.

Önceki ilk insansız yüzer iniş rampasının ismiyse en az ikincisi kadar eğlenceli seçilmişti "Just Read the Instructions" yani "Sadece Talimatları Okuyun" yazan bu iniş rampası da pek çok inişte kullanıldı.https://www.youtube.com/watch?v=LmI3kO60LvkSpaceX özellikle maliyetleri düşürmesi ile önemli bir noktada yer alıyor. Sıvı yakıt kullanması, roketlerinin uzaya çıkıp sonra tekrar dünyaya dönebilmesi, daha düşük maliyetle taşımacılık yapabilmesine olanak sağlıyor. Böylece rakiplerine göre avantajlı bir konumda yer alıyor. Ancak şirketin esas hedefi Mars'a ulaşmak ve orada kolonileşebilmek. Bu amaç içinse teknolojilerini geliştirmeye devam ediyorlar. Elon Musk Mars kolonileşmesi için ayrıca başka projelerde yürütüyor. Güneş enerjisi, elektrikli araba (Tesla) gibi farklı teknolojik yatırımların bu amaç için olduğu pek düşünülmekte.

SpaceX ve Elon Musk

SpaceX(Uzay Keşif Teknolojileri Şirketi), merkezi Kaliforniya'da bulunan "uzay taşımacılığı" şirketi 2002 yılında Elon Musk tarafından kurulmuştur. Elon Musk SpaceX'i "Mars'ın kolonileştirilmesi" amacı ile kurmuş olup, günümüzde uzay taşımacılığı yapmakta ve teknoloji geliştirmektedir. Elon Musk'ın yanı sıra operasyondan sorumlu Gwyne Shotwell ve teknik sorumlu Tom Mueller faaliyetlerin sürdürmesinde önemli roller üstlenmektedir. Yörüngeye uydu gönderilmesi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na paket taşınması gibi işleri gerçekleştiren şirket, ayrıca uydu fırlatma maliyetlerini de düşürmüş ve piyasadaki diğer uydu fırlatan şirketlerden farklı bir konuma yerleşmiştir.SES-10 Mission