Solvay Konferansı, 1911’den beri Fizik ve Kimya alanında sürdürülen periyodik bilimsel toplantılar olarak bilinir. Özellikle 5. toplantıda çekilmiş olan fotoğraf oldukça ünlüdür ve tarihin seyirine etki etmiş bilim insanlarını bir araya toplamasıyla dikkat çekmektedir. Aslında bu durum sadece 5. toplantı için geçerli değildir. Bu toplantılarda dönemlerinin Nobel Ödülü kazanmış ya da kazanmaya aday yıldız bilim insanlarını bir araya toplanmaktadır.

Ernest Solvay - Konferansların başlatıcısı

Fransızca Conseils Solvay olarak bilinen konferanslar, her üç yılda bir düzenlenen ve fizik ile kimya alanlarında önemli başlıklar altında sürdürülüyor. Bir yıl fizik alanında, bir yıl boş, sonraki yıl kimya alanında konferans düzenlenmesi şeklinde bir döngüsü bulunuyor.

Solvay Konferansı - Kimya 2016

Solvay Konferansı en çok 1927 yılında fizik konferansı ile biliniyor. Marie Curie’den Albert Einstein’e döneminin ve dünyayı değiştiren tüm önemli bilim insanlarını bir araya toplamış olması 1927 konferansını hala çok dikkat çekici kılıyor.Solvay Konferansı günümüzde devam etmekte olup en son 2016 yılında kimya alanında “Biyoloji ve Kimya’da Kataliz” başlığıyla Kurt Wüthrich ve Robert Grubbs başkanlığında ve 2014 yılındaysa fizik alanında Astrofizik ve Kozmoloji konularında Roger Blandfor başkanlığında gerçekleştirildi.

İlk yapılan Solvay Konferansı

Nobel ödüllü Hendrik A. Lorentz’in başkanlığında ilk Solvay Konferansı, 1911 yılında Kimya şirketinin sahibi Ernest Solvay’ın desteği ile başladı. Daha sonraki sene ise, yani 1912’de Solvay Enstitüsü kuruldu. 1911 yılındaki ilk konferansın konuları radyasyon ve kuantumdu. İlk konferansın katılımcıları arasında genç Albert Einstein, Marie Curie ve Henri Poincaré dikkat çeken isimlerdir.

Beşinci Konferans - 1927

En popüler Konferans 1927'de gerçekleşen konferanstır. Sosyal medyada yaygın olarak bilinen konferans fotoğrafı aslında 5. Konferansı’a aittir. Ayrıca bu 5. konferanstan sadece bu meşhur fotoğraf değil aynı zamanda heyecan verici bir video kaydı da bulunmaktadır. Beşinci konferans Elektron ve Fotonları konu almıştır. 29 katılımcının 17 tanesi Nobel Ödülü kazanmış araştırmacılardan oluşan 5. konferansta en dikkat çekici isim Marie Curie’dir. Max Planck, Erwin Schrödinger Albert Einstein ve Neils Bohr gibi önemli isimler bulunmaktadır (tüm liste aşağıda).

Einstein ve Bohr Tartışmaları : Kuantum Dünyası

Bunun yanı sıra beşinci konferans günümüzde de anılan Neils Bohr ve Albert Einstein arasındaki kuantum tartışmalarının başlangıç noktasını da oluşturmaktadır.Albert Einstein ve Niels Bohr arasında kuantum mekaniğinin temel prensipleri üzerine yoğun bir düşünce deneyi süreci yaşanmıştır. Einstein kuantum teorisinin belirli yönlerine eleştirel yaklaşmış ve kuantum mekaniğinin olasılıksal doğasına olan memnuniyetsizliğini ifade etmek için ünlü “Tanrı evrende zar atmaz.” sözünü kullanmıştır. Tartışmanın detaylı içeriğini buradan okuyabilirsiniz.

Sırayla:A. Piccard, E. Henriot, P. Ehrenfest, E. Herzen, Th. de Donder, E. Schrödinger, J.E. Verschaffelt, W. Pauli, W. Heisenberg, R.H. Fowler, L. Brillouin; P. Debye, M. Knudsen, W.L. Bragg, H.A. Kramers, P.A.M. Dirac, A.H. Compton, L. de Broglie, M. Born, N. Bohr; I. Langmuir, M. Planck, Marie Curie, H.A. Lorentz, A. Einstein, P. Langevin, Ch.-E. Guye, C.T.R. Wilson, O.W. Richardson

Solvay Konferansı hakkında ilginç bilgiler

  • İlk Fizik Konferansı 1911'de Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlendi.
  • Belçikalı sanayici ve hayırsever Ernest Solvay tarafından düzenlendi.
  • Konferansa Albert Einstein, Marie Curie ve Niels Bohr da dahil olmak üzere zamanın en önde gelen fizikçilerinin çoğu katıldı.
  • İlk Solvay Konferansı radyasyon konusunu ve atomların yapısını ele aldı.
  • Solvay Konferansları, savaş yılları hariç, 1911 yılından itibaren yaklaşık beş yılda bir düzenlenmektedir.
  • Konferans konuları, kuantum mekaniği, kuantum alan teorisi ve kozmoloji gibi konuları kapsayan daha sonraki konferanslarla zaman içinde gelişti.
  • En son Solvay Konferansı 2018'de düzenlendi ve kuantum mekaniği konusunu tartıştı.
  • Solvay Konferansları, modern fiziğin gelişmesinde önemli bir rol oynamış ve bu konferanslarda birçok önemli keşif ve atılım duyurulmuştur.

http://www.solvayinstitutes.be