Eyyamı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak günlerini ifade eden bir kavramdır. Ülkemizde her yıl Temmuz ayının sonu, Ağustos ayının başına denk gelen eyyamı bahur sıcakları, Türkiye’de 2 Ağustos’ta etkisini göstermeye başlamıştı.Çöl sıcakları ve cehennem sıcakları olarak da bilinen eyyamı bahur sıcakları etkisini Türkiye’nin Güney ve Batı bölgelerinde gösterdi. 2 Ağustos tarihinde çöl sıcakları olarak bilinen eyyamı bahur sıcaklarının görüldüğü bölgelerde yazın en sıcak günleri yaşandı. Bir hafta süren eyyamı bahur sıcaklarıyla hava bazı bölgelerde 40 derecenin üzerine çıktı. Ancak meteoroloji uzmanları salı gününden itibaren, hafta içi sıcaklıkların 6-7 derece düşüşe geçebileceğini ifade ediyor.

Balkanlardan Serin Hava Dalgası Geliyor

Balkanlardan gelen serin hava dalgası sınırlarımızı zorlamaya başladı. 8 Ağustos Salı günü öğlenden itibaren Trakya sınırından giren serin hava dalgasının Marmara bölgesini rahatlatması bekleniyor. Uzmanlar salı günü gece saatlerinde serin havanın Marmara’da etkili olacağı müjdesini verdi. Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesinde belirgin hissedilecek olan serin hava dalgasıyla birlikte önümüzdeki günlerde yerel olarak yağmur damlaları görülecek.Marmara Bölgesinin ardından Çarşamba, Perşembe, Cuma günleri, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu Eskişehir ve Bursa’da yerel olarak “oraj” hareketliliğinin yaşanabileceği ön görülüyor. Oraj hareketliliğinin ise ani ve yerel gök gürültülü şimşekli sağanak yağmur hatlarını oluşturabileceği ifade ediliyor.

Ani Bir Sıcak Hava Dalgası Gelebilir

15 Ağustos’a kadar Balkanlardan gelen serin hava dalgası etkisini gösterecek ancak ay ortasından sonra Türkiye’de yaşanması beklenen bir diğer sıcak hava dalgası da Arabistan’dan. Arabistan üzerinden Türkiye’ye atak yapmak isteyen yeni ve kuvvetli gelen bu sıcak hava dalgasının uzun vadede gerçekleşebileceği konusunda uyarılar yapıldı. Netlik kazanmamış olan bu öngörü, yeni verilerle değişebilir.Kaynakça:Meteroloji Genel Müdürlüğü Resmi SayfasıHava Forum