RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu'na kayıtlar devam ediyor. ISCB SC RSG Turkey, bu sene, COVID-19 küresel pandemisi sebebiyle çevrim içi yapılacak olan sempozyumun tarihini 24 - 25 Ekim 2020 olarak açıkladı. Hesaplamalı biyoloji ve biyoinformatik konulu öğrenci odaklı sempozyum, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilgililerini bekliyor. RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu, ISCB SC RSG Turkey tarafından düzenleniyor. Topluluk, Türkiye'de hesaplamalı biyoloji ve biyoinformatik çalışmalarının gelişmesine katkıda bulunan etkinlikler düzenleyen bir öğrenci girişimi olarak karşımıza çıkıyor. Ekip, 2012 yılından bu yana lisans ve lisansüstü öğrencilerin ilgisini çeken öğrenci sempozyumları düzenlemekte. Topluluk, Türkiye'deki en büyük biyoinformatik toplantısını HiBiT (Uluslararası Sağlık Bilişimi ve Biyoinformatik Sempozyumu) kapsamındaki uydu toplantılarıyla sürdürüyor. Daha az resmi ve öğrenci odaklı olan öğrenci sempozyumları, erken kariyer araştırmacılarını teşvik etmeye çalışıyor. RSG Türkiye, önceki sempozyumlar sayesinde, topluluğun aktif çekirdek üyelerinin düzenli olarak büyüdüğünü söylüyor.RSG Türkiye ekibi, şimdiye kadar Kapadokya, Ankara, Muğla ve Kıbrıs'ta sempozyumlar düzenledi. Bu yıl düzenlenmesi planlanan RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu, COVID-19 salgını nedeniyle çevrim içi olacak. Topluluk, Türkiye'deki genç araştırmacılara ulaşmak için öğrenci sempozyumunu, HiBiT 2020 kapsamında sanal uydu toplantısı olarak düzenlemeyi planlıyor. Ayrıca topluluk bu yıl, önceki yıllardan farklı olarak sempozyum süresini bir gün daha uzattığını açıkladı ve ilk kez uygulamalı bir atölye çalışması yapılacak.
RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu'nda kimler ne anlatacak?
RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu, 24-25 Ekim 2020'de düzenlenecek. Sempozyumun takvimi de açıklandı. Buna göre, açılış konuşmacıları, Zürih Üniversitesi Hastanesi Patoloji ve Moleküler Patoloji Enstitüsü'nden Dr. Abdullah Kahraman ve Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü'nden Dr. Pınar Pir.Biyoinformatik hakkında Dr. Abdullah Kahraman, "Biyoinformatik alanının potansiyeli ve etkisi çoğunlukla diğer araştırmacılar, eğitim kurumları ve eyalet temsilcileri tarafından hafife alınmakta. Bilimsel işbirliğinde, biyoinformatik, genellikle laboratuvar deneylerinden daha az öneme sahip bir teknik hizmet olarak kabul edilir. Bununla birlikte, biyolojik ve klinik laboratuvarların dijitalleşmesindeki artış ve yüksek verimli teknolojilerin ortaya çıkmasıyla bu açıkça değişiyor. Günümüzde çoğu deneydeki tıkanıklık, biyolojik verilerin üretilmesinden ziyade veri analizi ve yorumlamasında yatıyor. Bu nedenle, biyoinformatiğe ve yetenekli biyoinformatikçiye olan talep büyük ölçüde artıyor." dedi.Dr. Pınar Pir ise, konuşma yapacağı konuya ilişkin, "Biyoinformatik; verilere, istatistiklere, modellemeye ve bilgisayar programlamaya dayanmaktadır. Çoğu biyoinformatik araç, kullanıcıların bilgisayar programlamasından kaçınmalarına yardımcı olmak için mükemmel arayüzler sağlar ancak çoğu kullanıcı, programlama becerisinin daha karmaşık ve özelleştirilmiş analizler için gerekli olduğunu çok geçmeden fark eder. Peki ya istatistiklerden kaçınmaya ne dersiniz? İşinizde her gün kullandığınız yöntemlerin matematiksel temellerine biraz çaba sarf ederek hakim olabileceğinizi göstermek için birkaç örnek vereceğim." şeklinde açıklama yaptı.
Sempozyumun takvimi açıklandı
RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu'nun takvimi;24 Ekim 202009.30 : Açılış konuşması09.40 : Faaliyet Raporu ve Topluluk Sunumu10.00 : Abdullah Kahraman'ın sunumu11.00 : Öğrenci sunumları13.00 : Çalıştay Oturumu - Etka Yapar: R programlamaya giriş14.30 : Mola15.00 : Çalıştay oturumu (devam)16.30 : Kapanış25 Ekim 2020 09.50 : Açılış konuşması10.00 : Pınar Pir'in sunumu11.00 : Öğrenci sunumları13.00 : Atölye oturumu - Ulaş Işıldak: R programlama ile makina öğrenimi14.30: Çalıştay oturumu15.30 : Atölye soru - cevap veya kısa mola15.45 : Çalıştay oturumu - Melike Dönertaş: ggplot ile veri görselleştirme17.00 : KapanışSempozyuma başvurmak için RSG Turkey'in paylaşımına tıklayınız. Kaynak;RSG Turkey