Gelincik, büyük gelincik ya da kakım Rönesans döneminde asilliği temsil ettiği düşünülen çeşitli türlerden oluşan bir memeli grubu. Türkiye’de de yaşayan yaz ve kış aylarında renk değiştiren post renkleriyle oldukça ilgi çeken hayvanlar. Gelincik diye isim verilmesinde de kışın sahip olduğu beyaz postun etkisi olduğu düşünülmekte.Rönesans döneminde gelinciklerin postu değerliydi. Bununla birlikte bu hayvanlar hem asil olarak nitelendiriliyor hem de bereket getirdiğine inanılıyordu. Çocuk ve gebe ölümünün yüksek olduğu bu dönemde özellikle kadınlarda doğum için tılsım olarak görülüyordu. Rönesans tablolarında ise pek çok sanatçı gelinciklere yer vermiştir. İşte o tablolar:

Büyük Gelincik

1-) Portrait of Lucina Brembati

Collection of Accademia Carrara di Belle Arti’de bulunan Lorenzo Lotto’nun Portrait of Lucina Brembati bunlardan biri. Pahalı mücevherler takan gebe kadının üstündeki gelincik dikkatleri çekmekte.

2-) Portrait of Antea

Bir diğeri 1520 yılında Parmigianino’nun eseri olan ve Collection of National Museum of Capodimonte’da yer alan Portrait of Antea’da bir gelincik türü oldukça dikkat çekici olarak çizilmiştir. Portredeki kadın karnını tutarken, diğer eliyle de omzundaki gelincik postunun kafasını desteklemektedir.

3-) Portrait of Countess Livia da Porto Thiene and her Daughter Diedama

Gelinciğin dahil edildiği bir aşka eser ise 1552 yılında yapılan Portrait of Countess Livia da Porto Thiene and her Daughter Diedama eseridir. Paolo Veronese’nın bu eserinde Porto Kontesi’nin ilk kızı Diedama yanındadır, kendisi ise ikinci kızı Emilia’ya gebedir. Kolundaki altın başlıklı gelincik ise doğumunu kolaylaştırması içindir.

4-) The Portrait of Camilla Gonzaga

Parmigianino’nun yaptığı bu tabloda gelincik bereketin sembolüdür. Camilla Gonzaga üç erkek çocuğuyla çizilmiştir.

5-) The Ermine Portrait of Elizabeth I of England

Hiç evlenmeyen 1. Elizabeth, ayrıca Bakire Kraliçe olarak da bilinir. Bu tabloda da elinde tuttuğu beyaz kakımla saflığını ve asaletini pekiştiren bir görünüm ortaya koymuştur.

6-) Portrait of a Lady

1520-25 yılları arasında Bernardino Luini tarafında yapılan bu portrede de yine bir gelincik kadının elinde görünmektedir.

7-) Bilinmeyen Kadın

William segar’ın yaptığı 1595 yılına tarihlenen, Ferens sanat Galerisi’nde bulunan bu tabloda da kafası altın süslü gelincik dikkat çekmektedir.

8-) Portrait of the Gozzadini Family

Lavinia Fontana’nın 1584’te yaptığı bu aile portresinde soldaki kadının belinde kafası işlemeli olan gelincik dikkat çekmektedir. Bu kadın portreyi yaptıran Laudomia Gozzadini’nin kardeşi Ginevra’dır. Ginevra 28 yaşında hayatını kaybedene kadar 6 kez doğum yapmış ve bu çocukların içinden 3 erkek çocuğu hayatını sürdürmüştür. Bunun karşıtı olarak sağdaki Laudomia Gozzadini’nin kucağında ise kısırlık sembolü olan vaşak postu ve elinde köpeği dikkat çekmektedir. Laudomia hiç çocuk yapmamıştır ve finansla ilgilenmiştir.

9-) Lady with Ermine

Leonardo Da Vinci’nin çizdiği sayılı kadın portlerinden biridir. Milano Dükü2nün 16 yaşındaki hamile metresidir. Bu tabloda kızın kucağındaki beyaz kakım, kızın saflığını işaret etmektedir.