Baltık Deniz'i dibinde 500 yaşında bir batık bulundu. Kristof Kolomb ve Vasco da Gama çağından bugüne kadar ki en iyi korunmuş gemi batığı, Baltık Denizi'nin dibinde İsveç ile Estonya arasında bulunuyor. Direkleri hala ayakta duran batık oldukça iyi görünüyor ancak kimliği henüz belirsiz. Şimdilik, deniz arkeologları batığa, “bilinmeyen gemi” anlamında İsveççe "Okänt Skepp" diyor.

[video width="1272" height="720" mp4="https://bilimma.com/haberler/wp-content/uploads/2019/07/batık-gemi-.mp4" autoplay="true" loop="true"][/video]

Video; Deep Sea Productions / MMT

Kolomb'un Yeni Dünya'yı keşfettiği yıllarda battı

500 yıldır, Baltık Denizi derinlerinde Rönesans döneminden kalma bir gemi bulunuyor. Geminin battığı zamanlarda Kolomb, Yeni Dünya'yı yani Amerika başta olmak üzere Avrasya ve Afrika dışında kalan kıtaları keşfediyordu. Kolomb'un filosu uzun zaman önce kayboldu. Ancak Rönesans dönemine ait bir gemi, kısa bir süre önce Baltık Denizi'nin soğuk sularında ortaya çıktı.

Batığa dair ilk ipucu, 2009 yılında İsveç Denizcilik İdaresi tarafından yapılan bir su altı araştırmasının Baltık deniz tabanında anormal bir sinyal kaydetmesiyle oluştu. Daha sonra, bu yılın başlarında bir doğal gaz boru hattı için çalışan bir ticari ekip tarafından kullanılan bir robot kamera, bu gizemli batığı aydınlattı. Mart ayında uluslararası bir bilim ekibi, gemiyi incelemek için bir robotu su altına indirdi. Gemide, tahta sintine pompası ve bir çıkrık, ipin uzunluğunu sarmak için kullanılan geniş bir silindir de dahil olmak üzere çeşitli nadir eşyalar görüldü. Bunların dışında geminin direkleri, çapraz kirişleri ve güvertede bir küçük tekne de açıkça göze çarpıyor.

Gemi bir deniz savaşında batmış olabilir

Araştırmacılar, batığın binlerce yüksek çözünürlüklü fotoğrafını üç boyutlu görünecek kadar ayrıntılı tasvirler halinde birleştirdi;

Görüntü; Deep Sea Productions / MMT

16 metre uzunluğundaki geminin kıç üstü (aft-castle) tahrip olmuş durumdaydı. Bu, silahların "ateşe hazır" konumlarıyla birlikte, geminin daha önce bilinmeyen bir deniz savaşında battığına yönelik fikirleri kuvvetlendiriyor. Muhtemelen İsveçli ya da Danimarkalı tüccarlara ait olan gemi, 16. yüzyılın başlarında (1490 ve 1540 arasındaki bir aşamada) inşa edildi.

Bu nedenle geminin, İsveç’in Danimarka'ya karşı verdiği 1521-1523 yılları arasındaki bağımsızlık savaşı sırasında batması mümkün gibi görünüyor. Alternatif bir fikir ise geminin, 1554-1557 Rus-İsveç Savaşı sırasında batmış olabilme olasılığı. Her ne kadar gemi, Avrupa’nın Rönesans dönemine ait en iyi korunmuş gemi olmasına rağmen, güney Avrupa tasarımından ziyade Kuzey Avrupalıların tasarımlarına benziyor.

Ancak geminin büyüklüğü; pruvanın biçimi; çapaların, direklerin ve donanımının tasarımı Kolomb'un iki küçük gemisi Pinta ve La Nina'ya benzer olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla keşif, deniz arkeologlarının ve tarihçilerinin, 1492'deki büyük keşif yolculuğu için Kolomb'a sunulan gemi teknolojilerinin bazılarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Batık hakkında birçok soru cevaplanmayı bekliyor

Görüntü; Deep Sea Productions / MMT

Baltık Denizindeki geminin ekibine ne oldu? Geminin kıç üstünü tahrip eden saldırıda mürettebatın hepsi ya da çoğu öldürüldü mü? Saldırı yapan geminin mürettebatı tarafından mı yakalandılar, öldürüldüler mi, yoksa saldırıdan kurtuldular mı? Şimdi araştırmacılar, bu soruların üzerinde duracak. 

Yeni keşif, Southampton Üniversitesi'nden arkeologlar dahil uluslararası bir bilim ekibi tarafından gerçekleştirildi. Pazartesi günü ilan edilen keşifte, çok sayıda doktora öğrencisi çalıştı.

Kaynaklar;

NY Times

Independent