Robotel : 3D yazıcılarla hazırlanan kişiye özel, eğlenceli ve heyecan verici protezlere merhaba deyin!Robotel Ankara Grubuyla Bilimma olarak gerçekleştirdiğimiz röportajda projenin hikayesini ve günümüzdeki uygulamalarını ele aldık. Projenin Ankara sorumluları Melis DURSUN ve Pınar AKSOY ile yaptığımız röportajı aşağıda okuyabilirsiniz. Ayrıca siz de bu projeye katılabilir ve pek çok çocuğun mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Yunus Emre'nin Roboteli

Robotel nedir?

“Enabling The Future” adlı uluslararası bir hareketten yola çıkılarak oluşturulan, yakın zamana kadar bir sosyal sorumluluk projesi olan ancak dört bir yandan katılım ve destekle bir vakıf haline gelen yardım elidir.

Robotel taslağı

Hikayesi ilginç olan bu proje, Afrikalı bir marangozun 4 parmağını kaybetmesi sonucu mekanik bir el tasarlanmasıyla başlıyor. Ve akım böyle yayılıyor. Çeşitli çalışmaların ardından el ve parmak deformasyonu olan çocuklar için maliyeti düşürülüyor. Hızlı ve sürekli üretime geçilmesi amacıyla 3 boyutlu yazıcılarla roboteller yapılıp, yapılan modeller internete açık kaynak olarak yayınlanıyor.

Hüseyin'in Roboteli

Neden Robotel?

Gelişim çağında olan çocuklar için normal protezler çok tercih edilmiyor. Çünkü çocuklar çok hızlı gelişiyorlar ve protezlerinin sürekli yenilenmesi gerekiyor. Bu da maddi anlamda külfetli bir işlem. Ayrıca normal protezler çocukların kas güçlerini kullanmalarını engelleyerek uzuvlarının körelmelerine neden oluyor. Ancak çocuklar bu robottan yapılan elleri, bilek ve dirsek güçlerini kullanarak hareket ettiriyorlar. Böylece kas gelişimleri kısıtlanmamış oluyor hatta bu sayede kullanılamayan uzuvlarda zamanla oluşan ağrılar azalıyor. Yani hiçbir zararı yok.

Elifsu'nun Roboteli

Ayrıca bu roboteller çok sevimli. Oyuncak gibi duruşlarıyla çocuklara kendilerini sevdiriyorlar ve onları daha sonraki süreçlere alıştırıyorlar. Tasarım süreçlerine çocuklarında katıldığı roboteller renkleriyle dikkat çekiyor.

Kimler Nasıl Robotel Kullanıyor?

Önce ihtiyaç sahibi çocuklar belirleniyor ve ölçü alımı için görüşmeler yapılıyor.Bu görüşmelerde çocukların özel isteklerine dikkat ediliyor; mesela eli olduğu zaman gitar çalmak isteyen bir çocuğun bu isteği göz önünde bulundurularak robotel yapımı çalışmalarına başlanıyor.

Cyborg Beast modeli

Alınan ölçüler bilgisayarda modelleme programlarıyla ölçeklendiriliyor ve yazıcılarla yaklaşık 2 günlük bir sürede basılıyor. Daha sonra montajı yapılıyor ve robotel ilk prova için hazır hale geliyor. Genelde tek provada bitmiş oluyor ve 2 ay gibi bir sürede sahibine teslim ediliyor. Ancak tek provada bitmese bile herkesin içine sinene kadar tekrar tekrar denemeler yapılıyor.Hedef bütün el ve parmak deformasyonu olan çocuklara ulaşmak ve isteklerine en işe yarar şekilde cevap vermek. Bu nedenle çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Phoenix modeli

Siz De Yapabilirsiniz

Robotel yapmak için illa mühendis ya da bilim insanı olmaya gerek yok. Gönüllü olan herkes verilen eğitimlerle kendi başlarına robotel yapabilir hale geliyor.Projenin Ankara ayağı, TOBB ETU Garaj’daki ofislerinde, çeşitli üniversitelerde ve laboratuvarlarda çalışmalarını sürdürüyor. Toplantı ve eğitimleri Bilkent TTGV Kıvılcım Endüstriyel Yaratıcılık Merkezi'nde yapıyor ve bütün illerdeki çocuklara ulaşmak için yeni gönüllülerini bekliyorlar.