Londra’da University College London'da yürütülen bir araştırmanın sonucunda 10 dakikalık MR taramasıyla erkeklerde prostat kanseri teşhisi koyulabileceği açıklandı. MR taramalarının, Prostat Spesifik Antijen testlerinden daha doğru sonuçlar verdiği ortaya kondu. Üstelik MR taramalarının Prostat Spesifik Antijen testiyle koyulamayan ciddi kanser teşhislerini tespit ettiği görüldü. İngiltere’de konuyla ilgili güncel durum ise Prostat Spesifik Antijen testleri güvensiz olduğu için kullanılmıyor ancak 50 yaş üstü erkeklerden zaman zaman Prostat Spesifik Antijen testi talep edilebiliyor.50-75 yaş arası erkekler BMJ Oncology’de yapılan çalışma için University College Hastanesi'ne MR ve Prostat Spesifik Antijen testine davet edildi. Her iki test de uygulandı ve 303 kişiden 48’inde MR sonuçlarında prostat kanserinin pozitif olduğu görüldü. Bu hastaların 25’ine biyopsi ve farklı tarama testleri uygulandı ve önemli kanser tespiti yapıldı. BBC’nin haberine göre, bu bulguların ardından, University College Hastanesi'nden Üroloji Profesörü Caroline Moore, “Sonuçlarımız, MR'ın olası ciddi kanser vakalarını daha güvenilir bir şekilde erkenden tespit etme yöntemi sunabileceğine dair erken bir işaret sunuyor” açıklamasını yaptı.MR taramasıyla prostat kanseri teşhisi koyulan Paul Rothwell, erken tanı konulduğu için tedavi edildi. Rothwell, Prostat Spesifik Antijen testi negatif çıktığını ancak MR taramasında prostat kanseri görüldüğünü ifade etti. BBC’ye demeç veren Rothwell, sadece kan testlerini yaptırsaydı içinde yavaş yavaş büyüyen bir kanser türünün onu tehlikeye atacağını belirtti.

Uzmanlar, prostat MR’ının taramalarda kullanılabileceğini ve güzel sonuçlar alındığını söylüyor fakat daha net şeyler söyleyebilmek için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor.Söz konusu çalışmanın baş yazarı Profesör Mark Emberton, MR tarama programının ilerleyen yıllarda uygulanmaya başlanacağını açıkladı. İngiltere’de prostat kanseri nedeniyle olan ölümlerin, ABD ve İspanya’dan daha fazla olduğunu dile getiren Emberton, bu tarama programının prostat kanseri oranını azaltacağını belirtti.

Prostat Taraması Yaptırana Araba Tamiri İndirimi

Errol McKellar’a geçtiğimiz yıllarda prostat kanseri kondu ve erken teşhis, başarılı tedavinin ardından araba tamirciliği yapmaya başladı. Başarılı tedavi sürecinin sonunda bir kampanya başlatan McKellar, prostatlarını kontrol ettiren müşterilerine araba tamirinde indirim yapmaya karar verdi."Prostat kanseri kapınıza dayandığında, siyah mısınız beyaz mısınız diye sormaz. Eğer görmezden gelirseniz sizi öldürür. Sonuçta, bu tüm erkeklerle ilgilidir ve kimseyi geride bırakmamaktır" ifadelerini kullanan McKellar, korku ve cehaletin aşılması gerektiğini belirtti.

Siyah Erkeklerin Prostat Kanseri Riski Daha Yüksek

King's College London Üniversitesi’nden Saran Green, siyah erkeklerin dörtte birinin prostat kanseri olma riski taşıdığını dile getirdi. Green, bu oranın diğer erkeklerin tahmini olarak iki katı olduğunu vurgularken, MR tarama programına siyah erkeklerin katılması için teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.Kaynakça:BBC