Nedir Bu Pi Sayısı
Yunan alfabesinin 16. harfi olan Pi sayısı (π), bilinen en yaygın matematiksel sabiti temsil etmesi için kullanılır. Pi, çemberin çapına bölünmesiyle elde edilen sayıdır. Bu sayı (π =3,14) ile ifade edilir. Daire ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, pi her zaman aynı sayıdır.
Pi'nin Tarihi
Pi, yaklaşık 4.000 yıldır bilinmektedir. Arkeolojik kazı çalışmalarında M.Ö. 1900-1680 yılları arasında Babil yerleşimlerinde bulunan tablet de pi sayısı 3.125 olarak hesaplandığı ortaya çıkarılmıştır (25/8 = 3.125). Eski Mısırlılar da pi sayısı ile pek çok hesap yapmıştır.Mısırlılar ise 3.1605 değerini veren bir formülle Pi'ye erişmişlerdir ve bu sayı ile daire alanı hesaplamışlardır. Piramitlerin inşasından diğer yapılara kadar pi sayısına günlük hayatlarında yer vermişlerdir. 18. yüzyılın ortalarından beri Pi sayısı " π " Yunan harfi ile temsil edilmiştir. İsmini, Yunancaπερίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.
Neden 14 Mart
14 Mart olarak kutlanan pi gününün aslında mantıklı bir açıklaması var. Pi sayısı genellikle 3.14 olarak kullanılıyor, yani pi’yi çoğu durumda 3.14 alıyoruz. Dolayısıyla kutlama 14 Mart'ta yani 3. ayın 14. gününde (ABD ay / gün biçiminde tarih yazılmaktadır yani 3/14) gerçekleşir . Bilinen ilk pi günü kutlamasıysa 1988 yılında yapılmıştır. Daha sonraysa 2009 yılında ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart'ı Pi Günü olarak belirleyen bir kararı onayladı ve öğretmenler pi sayısını öğrencilere öğreten etkinliklerle kutlamaya başladılar. Böylece öğrencilerde pi ve matematiğe teşvik edici aktiviteler artmış oldu.
Pi'yle Kitap Yazmak
Pi edebiyat dünyasında kendisine özgü bir dille yer buldu. Pilish, ardışık kelimelerdeki harf sayısının pi rakamlarını takip ettiği bir İngilizce lehçesidir. Pilish'te yazılmış ilk kitap olan Mike Keith'in "Not A Wake" adlı kitabı buna örnektir.Now I fall, a tired suburbian in liquid under the trees,Drifting alongside forests simmering red in the twilight over Europe.Bu örnek şiirde "Now" 3 harf, "I" 1 harf, "fall" 4 harf, "a" 1 harf içermektedir. Bu sayılar aslında ard arda takip edildiğinde 3141 olarak ilerlemekte ve Pi sayısı ortaya çıkmaktadır. Pi sayısı çok uzun bir sayıdır. Bir kitap yazmaya yetecek uzunluktadır.
NASA’da Pi Sayısı
Pi, iki ve üç boyutlu şekillerin boyutunu ve alanını hesaplamamızda yardımcı oluyor. Böylece uzay araştırmalarında karmaşık hesaplamalarda pi imdadımıza yetişiyor. NASA’nın mühendisleri Venüs'ün atmosferine girmek için gereken kalkan boyutunu ve Mars yüzeyindeki Curiosity'nin güvenle alabilecek bir paraşüt boyutunu hesaplamalarında pi sayısını kullandıklarını söylediler. Son zamanlarda, Uluslararası Uzay İstasyonu'a uçacak Soğuk Atom Laboratuvarı adlı bir deney için genişlemiş atom bulutu hesaplamalarında da yine pi sayısını kullandıklarını söylediler. Bu sene ayrıca NASA Pi Day Challenge ile de herkese açık etkinlikler ve yarışmalar düzenleyerek Pi gününü kutladı. Bu yarışmalarda hem pi sayısı ile ilgili dersler düzenledi hem de güneş tutulmasının gölgesinin hesaplanması gibi ilginç yarışmalar gerçekleştirdi.
Güneş Tutulması Ve Pi Sayısı
2017 yılında, yaklaşık 40 yıldır ilk defa ABD'ye eşsiz bir gök bilim olayı gerçekleşecek! 21 Ağustos 2017'de güneş tutulması Amerika Birleşik Devletleri'nde gözlemlenebilecek. Böylece bu olayda ayın gölgesindeki herkes doğanın sunduğu en etkileyici manzaralarından birine tanık olacak. Ay’ın gölgesi Oregon'dan başlayarak 1609 km/sa hızla ülkeyi geçerek Güney Carolina kıyılarında Atlantik Okyanusu'na doğru yol alacak. Peki ayın gölgesi ne kadar büyükte olacak? NASA'nın Pi Day Challenge'ın ikinci bölümünde, öğrenciler toplam güneş tutulması sırasında aydaki güneş gölgesinin alanını hesaplamak için pi kullanacaklar.
Tübitak Pi’yi Kutluyor
Pi Günü kutlamaları dünyada pek çok etkinlikle gerçekleştirildi. Türkiye’de ise öncelikli olarak TÜBİTAK etkinlikleriyle pi günü kutlandı ve matematiğin önemine vurgu yapan etkinlikler gerçekleştirildi. Bu yıl 14 mart’ta TÜBİTAK Simit ve Peynir eşliğinde Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Azer Kerimov ve Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz’ün de katılacağı bir etkinlik düzenleyerek pi gününü kutladılar. Pi Uzayda - NASA AktivitesiNASA Pi Day ChallangeTÜBİTAK Pi GünüQuadrature of the circle in ancient Egypt