Photoshop ile üzerinde oynanan fotoğraf ve videolar artık bir araçla tespit edilebilecek. Adobe, görüntü, video, ses ve belge manipülasyonlarını ortaya çıkarmak için California Üniversitesi ile ortak bir çalışma yaptı. Ekip, İnternetten buldukları Photoshop ile üzerinde oynanmış resimleri (değişen yüz görüntülerini) tanımlayabilmek için bir Evrişimsel Sinir Ağı (CNN) geliştirdi.İnternete güvenilemiyor. Çünkü üzerinde oynanmış fotoğraflar ve videolar arasında, gerçek ile kurguyu ayırt etmede zorlanıyoruz. Photoshop'un yapımcısı Adobe, şimdi geliştirdirdiği yeni bir araçla üzerinde oynanmış fotoğrafları tespit etmemize kolaylık sağlıyor. Araştırmacılar Richard Zhang ve Oliver Wang, Photoshop’un Face Aware Liquify filtresi kullanılarak yapılan düzenlemeleri tespit etmek için bir yöntem geliştirdi. Araç, yüz özelliklerini otomatik olarak ayırt ederek göz boyutunu, burun yüksekliğini, gülümseme genişliğini ve yüz şeklini tanımlıyor. Ancak aracın dezavantajı, sadece Photoshop Face Aware Liquify'de yapılan düzenlemeleri algılayabilmesi olarak açıklandı.

  • CNN; Derin öğrenmede, evrişimli bir sinir ağı, görsel imgeyi analiz etmek için en yaygın olarak uygulanan derin sinir ağları sınıfıdır.
<em>A; Üzerinde oynanmış fotoğraf. B; Tespit edilen düzenlemeler. D; Fotoğrafın orijinali. Görsel kaynağı; UC Berkeley</em>

İnsanlar, değiştirilmiş yüzlerin yüzde 53'ünü tanımlayabilirken, araç yüzde 99'a varan sonuçlara ulaştı. Bu araç ayrıca, görüntüleri orijinal durumları olarak tahmin ettiği hallerine de geri döndürdü. Adobe'a göre sonuçlar “araştırmacıları bile” etkiledi.Adobe Research Başkanı Gavin Miller, “Bu, belirli görüntü düzenleme türlerini tespit edebilmek için önemli bir adım ve düzenlemeleri orijinaline dönüştürme yeteneği şaşırtıcı derecede iyi çalışıyor” dedi.Geliştirilen bu araç şimdilik sadece bir prototip. Ancak şirket, bu araştırmayı daha ileriye götürmeyi planladığını ve ürünlerinin tüm yönden kötüye kullanımını tespit etmek ve caydırmak için araçlar sağlamayı planladığını söyledi. Sahte görüntülerin ve videoların yayılmasıyla ilgili artan endişelere karşı bunların tespitinde ve yaratılmasında yararlı bir silah olabileceği düşünülüyor.https://www.youtube.com/watch?v=TUootD36Xm0Kaynaklar;Technology ReviewWikipedia-CNN nedir?