Our Planet - Gezegenimiz Belgeseli 5 Nisan'da Netflix'te yayınlandı. WWF, Netflix ve Silverback Films arasındaki işbirliğiyle ortaya çıkan bu sarsıcı belgesel, ikonik türlerden, doğal güzelliklerden ve vahşi yaşam görüntülerinden oluşuyor. Ancak çok ilginç hikayeleri olması ve özellikle gezegenimizin güncel durumunu anlatıyor olmasıyla şimdiye kadar çekilen belgesellerden başka bir noktaya ulaşıyor.

One Planet, Frozen Worlds, Jungles, Coastal Seas, From Deserts to Grasslands, The High Seas, Fresh Water ve Forests Bölümlerinden oluşan 8 bölümlük belgesel dizinin ayrıca bir de kamera arkası sahneleri içeren bölümü yayınlandı. Bölümlerin isimlerinden de anlaşıldığı gibi, kutuplardan ormanlara, okyanusların derinliklerinden kıyı ekosistemlerine kadar Dünya üzerindeki temel habitatları ele alıyor Our Planet.

https://youtu.be/ZVjo86OEeFc

Our Planet - Belgeselden fazlası

Our Planet belgesel olmanın ötesinde izleyicilerin empati kurması ve küresel iklim değişikliğinin bilincine varması için misyon üstlenmiş bir yapım. Belgesellerin çekiminde dikkat çeken nokta, vurgunun canlıların yokoluşu ve habitat kaybına olması. Örneğin vahşi avcı-masum av içeren dramatik sahneler tüm dikkati üzerine çekmiyor ve hatta av sahneleri alışılmışın dışında bitiyor. Ayrıca yapım sadece doğadaki "ilginçlikler"e odaklanmayan bir senaryoya sahip. Belgesel izleyicilerin duygularını ve empatisini, daha çok iklim değişikliği sebebiyle trajik olaylar yaşayan hayvanlara çekmeyi amaçlamış ve bunu başarıyla gerçekleştirmiş.

Sadece belgesel değil!

Our Planet prodüksiyonu ayrıca çok detaylı ve güzel bir internet sitesi yapmış. Bu site "İzle","Hareket Et", "Keşfet" ve "Araştır" bölümlerine ayrılmış. "İzle" Bölümü Our Planet belgesel dizisinin Netflix adresine götürüyor. "Hareket Et" Bölümü ise gündelik hayat başta olmak üzere Dünya'yı kurtarmak için neler yapabileceğimizi içeren videoların olduğu bölüme götürüyor. Palm yağı üretiminden sürdürülebilir tarım ürünlerine kadar gündelik hayatınızda yapacağınız seçimlere dair bilgiler veren videolardan oluşuyor. "Keşfet" bölümünde ise insanın 200.000 yıl önce çıktığı yolculuğun günümüzde geldiği yere kadar keşfetmeniz için bilgiler ve videolar yer alıyor.

https://youtu.be/aETNYyrqNYE

Bunların yanı sıra, belgeseli seslendiren, Sir David Attenborough gezegenimizi kurtarmak için hala umut olduğunu anlattığı video, öğrenciler ve okullar için eğitici materyallerin olduğu bir bölüm ve daha fazlası bu sitede yer almakta.

Our Planet Netflix'te yayına girmesinin ardından pek çok farklı mecrada değerlendirildi ve kendine yer buldu. The Atlantic'te yazan bilim yazarı Ed Young'un değerlendirmesi ve The Guardian'dan Lucy Mangan'ın Our Planet'in BBC'nin nasıl önüne geçtiğini okuyabilirsiniz.