Bugün, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü. Mavi Işık Yak Kampanyası (Light It Up Blue) ile küresel çapta otizme dikkat çekilecek. Mavi Işık Yak Kampanyası'nı Türkiye'de, 2009 yılından beri kampanya elçisi olan Tohum Otizm Vakfı yürütüyor.

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü, 2008 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oy birliğiyle ilan edildi.

Otizm Farkındalık Günü, çeşitli etkinliklerle otizme dikkat çekmek için kutlanacak. Ülkemizde Mavi Işık Yak Kampanyası, Tohum Otizm Vakfı'nın öncülüğünde ve Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla gerçekleştirilecek. Mavi Işık Yak Kampanyası'na destek için bireyler, mavi giyinip, fotoğraf çekilerek sosyal medya hesaplarında "otizmemaviışıkyak" etiketi ile paylaşım yapacak. Kampanya kapsamında önceki yıllarda köprüler, binalar mavi ışıklarla aydınlatılmıştı.

Tohum Otizm Vakfı, açıklama yayımlayarak bugün de çeşitli yapıların mavi ışıkla aydınlatılacağını duyurdu. Bugün akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi ve İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapı AGİD üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlanacak.Otizm bilinci son yıllarda dünya çapında artmıştır. Birleşmiş Milletler için, Engelli Kişiler Sözleşmesi'nde (CRPD) öngörülen otizmli kişiler de dahil olmak üzere engelli kişilerin hakları, yetkilerinin ayrılmaz bir parçasıdır.Dünya liderleri 2015 yılında 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ni kabul ettiklerinde, uluslararası toplumlarda kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir kalkınmaya olan güçlü bağlılığı yineledi ve kimsenin geride kalmayacağına dair söz verdi.Bu yıl 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nde yardımcı teknolojilerin kullanılmasının güçlendirilmesine dikkat çekiliyor. Yardımcı teknolojiler, otizmli kişiler için sosyal ve ekonomik engellerin kaldırılmasında bir araç olarak kabul edilmekte. BM, internet sitesi üzerinden bu yılki uzmanlarla yapılacak görüşmelerdeki başlıca konuları, internet ve dijital topluluklar, bağımsız yaşam, eğitim ve istihdam, teletıp ve siyasal katılım olarak belirledi.

Otizm nedir?

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Otizm spektrum bozukluğunun oluşma nedeni bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin çalışmalar vardır. Biliminsanları, hem genetik temellere hem de çevresel faktörlere dayandığını düşünmektedir ancak kesin bir kanıt henüz bulunmamıştır.Kaynak; BMTohum Otizm