Geçtiğimiz günlerde Osmanlıca metinlerin transkripsiyonu ile ilgili bir gelişme yaşandı. Gelişme, Abu Dhabi New York Üniversitesi (New York University Abu Dhabi)’nden misafir Yard. Doç. Dr. Süphan Kırmızıaltın tarafından duyuruldu.

Yeni Yapay Zekâ Modeli Transkribus Sistemine Eklendi

Osmanlıca metinlerin otomatik transkripsiyon çalışmalarında bir ilki başardıklarını söyleyen Doç. Dr. Kırmızıaltın, “Matbu Osmanlı Türkçesi için hazırlanan yapay zekâ modelimiz, “Transkribus” web sayfasında ücretsiz olarak erişime açıldı” dedi.Osmanlıca eserlerin transkribe edilmesinde sağlanan kolaylığa değinen Doç. Dr. Kırmızıaltın, “ Binlerce matbu Osmanlı Türkçesi belge artık otomatik olarak kısa sürede transkribe edilebilir. Ekip arkadaşlarım Elif Derin Can ve Fatma Aladağ ile birlikte geliştirdiğimiz modeli Osmanlı araştırmacılarının istifadesine sunmaktan mutluluk duyuyoruz” diye paylaştı.

Osmanlıca Metinlerin Transkripsiyonu İçin Büyük Yenilik

Doç. Dr. Kırmızıaltın sözlerine şöyle devam etti; “Osmanlı çalışmalarına ilgi duyan araştırmacıları, yeni HTR modelimizi denemeye davet ediyoruz. Tavsiyeleriniz, tecrübeleriniz ve uzmanlığınız, bu aracı hepimiz için daha faydalı hale getirmemize yardımcı olabilir”.Transkribus’un resmi Twitter hesabında yine bu gelişme duyurularak, “ İlk #OttomanTurkish (Osmanlı Türkçesi) modeli burada! Süphan Kırmızıaltın ve Digital Ottoman Corpora ekibi sayesinde, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarından Osmanlı Türkçesi basılı materyal üzerinde eğitilen model artık halka açık” ifadeleri kullanıldı.

“Yapay Zekânın Tarihsel Belgelerle Buluştuğu Yer”

“Yapay zekânın tarihsel belgelerle buluştuğu yer” şeklinde tanıtılan Transkribus, tarihi belgelerin metin tanıma ve sayısallaştırmaları üzerine kurulmuş bir platform. Yapay zekâ destekli bu platform sayesinde pek çok eski tarihi belge analiz edilebiliyor. Tarayıcılar üzerinden platforma rahatlıkla ulaşılabiliyor.İşte bu yeni gelişme, söz konusu platforma eski dillerden Osmanlıca’yı da ekliyor. Bu sayede Osmanlı Türkçesiyle yazılmış eski tarihi belgelerin transkripsiyonu kolaylaşıyor.Kaynak: