Ece Soydam’ın yönettiği "Ormanın Sırrı: Karakulak" belgeseli, Green Screen Uluslararası Yaban Hayatı Filmleri Festivali’nde Resmi Seçimlerinde değerlendirilecek. Uluslararası Yaban Hayatı Filmleri Festivali’nin 6-10 Eylül arasında Almanya’da gerçekleşeceği duyuruldu.Anadolu faunasının görülmesi zor bir türü olan Karakulak, farklı çevre koşullarında hayatta kalma savaşı veriyor. Nesli tükenmek üzere olan sadece Türkiye’nin güneybatı bölgesinde bulunan Karakulak bir Türk türü olmakla birlikte saklanmak konusunda usta. Karakulağın sırlarını ortaya çıkarmak ise büyük bir sabır gerektiriyor. "Ormanın Sırrı: Karakulak" belgeseli de işte bu gizemli türü koruma çabalarını anlatıyor. Zor koşullarda çekimi yapılan bu belgeselin detaylarını Bilimma muhabirimiz Tuğçe Karayel Çalışkan geçtiğimiz günlerde yazmıştı. Habere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

21 Nisan’da TRT Belgesel’de Yayınlanmıştı

Belgeselin danışmanlığını yürüten karakulak araştırmacısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin belgeselin çekimlerinin yürütülmesi için 2 yıl boyunca, 140 gün arazide beklendiğini anlattı. Dr. İlemin, ortaya güzel bir yapımın çıktığını ifade etti. Ayrıca "Ormanın Sırrı: Karakulak" belgeselinin 21 Nisan 2023, Cuma akşamı TRT Belgesel’de yayınlanacağını da Dr. İlemin duyurmuştu.Dr. İlemin karakulak ve yaşadığı coğrafya ile ilgili yaklaşık 15 yıllık tecrübelerini bu belgesele aktardığını vurguladı. Dr. İlemin, “Bu süreçte başta Ece Soydam ve Erol Yazıcı olmak üzere muhteşem insanlar tanıdım. Gece, gündüz, yağmur, balçık, soğuk ve kavurucu sıcaklarda verilen emeğin değeri bence ölçülemez” diye konuştu.Belgeselde Karakulaklardan “Ormanın Sırrı” şeklinde söz edilmesinin sebebinin ise bu türün yalnızca Burdur, Antalya ve Muğla’da gizli bir yaşama sahip olmaları olduğu açıklandı.

Orman Yangınları Karakulakları Olumsuz Etkiledi

Belgeselin basın açıklamasında ise yaklaşık 15 ay süren çekimlerde bu türü görüntülemek için birçok farklı yöntem kullanıldığı anlatıldı. Çekim çadırları ve kulübeleri içinde ana kamera ile 140 gün beklendiği ifade edilirken, birçok farklı bölgede kurulan 30 adet harekete duyarlı kamera sistemi sayesinde, 200’e yakın karakulak görüntüsü elde edildiğinin altı çizildi. Bu kayıtlar sayesinde Türkiye’de karakulak davranışlarına ait ilk kez elde edilen veriler ve görüntüler oluştuğu belirtildi. Karakulakların yaşadığı bölgede çıkan orman yangınları sebebiyle çekimlerin aksadığı zamanlar olduğu ve Karakulakların bu yangınlardan olumsuz etkilendiği bilgisi verildi.Kaynakça:Green ScreenEce SoydamBilimma